Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemlja se otvorila u gradiću i rupa je počela da se širi i guta sve u okolini: "Spakovali smo kofere"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Imala sam mnogo problema da zaspim sinoć jer nisam znala da li će nas progutati", rekla je žena koja živi nedaleko od vrtače

  • 1
Čile rupa vrtača  Tierra Amarilla Foto: Profimedia/OHAN GODOY/AFP

Velika vrtača u malom teksaškom gradu raste, što dovodi stanovnike i zvaničnike na rub očaja, javlja "Yahoo News".

Rupa se prvi put pojavila 2008. godine kao mali krater koji se urušio u jamu široku oko 275 metara i duboku 80 metara za oko dva dana, gutajući drveće i građevine u Deiseti u Teksasu. Brzo rastuća rupa privukla je pažnju širom zemlje, ali isto tako brzo kako je počela, vrtača je stala.

Već 15 godina, grad Deiseta - zajednica od manje od 1.000 ljudi, otprilike 55 milja severoistočno od Hjustona - nije morala da brine o problemu.

Zatim je u nedelju, 2. aprila, ponor ponovo počeo da se širi , izvestio je "The Vindicator". Zemlja je počela da puca i okolina je malo po malo nestajala.

"Raste. Zauzima još nekoliko hektara", rekao je za Bil Hergemiler, koordinator za upravljanje vanrednim situacijama okruga Liberti.

Stanovnici su zabrinuti da bi njihovi domovi i životi mogli biti u opasnosti, javio je KTRK.

"Imala sam mnogo problema da zaspim sinoć jer nisam znala da li će nas progutati. Porodica mi je rekla da se to ranije dogodilo prilično brzo", rekla je Džordana Prisler, koja živi u blizini vrtače.

Ona nije jedina koja je izgubila san.

"Moj najgori strah je da će nas zadesiti noću. Dakle, to je razlog zašto zapravo nismo mogli da spavamo", rekla je Linda Huver, još jedna meštanka koja živi blizu vrftače. "Spakovali smo kofere za svaki slučaj... tako da možemo da odemo odavde u žurbi ako zatreba."

Grad se nalazi na vrhu slane kupole, izvestio je "Blubonet njuz", a ako ponor nastavi da raste, nije jasno kada će prestati.

Osim obližnjih kuća i preduzeća, jama je udaljena samo dvadesetak metara od glavnog puta, FM 770, koji prolazi kroz srce Deisete.

Lokalni zvaničnici traže pomoć od Geološkog zavoda SAD.

"Gradski zvaničnici pomno prate situaciju i radiće sa državnim i lokalnim vlastima kako bi pružili ažurirane informacije zajednici kako situacija bude napredovala", navodi se u saopštenju grada Deiseta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Деда Сава

    6. april 2023 | 17:12

    Дал нису,,, кртице,,,почеле да подкопавају Америку?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA