Vreme čitanja: oko 1 min.

Drama na Pirinejima: Spasen hrvatski planinar nakon pada s visine od 30 metara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nosila s planinarom su pomoću užadi povlačili nizbrdo po snegu

  • 0
Francuski Alpi lavina, planina, sneg Foto: Shutterstock/Ilustracija

Hrvatski 36-godišnji planinar pao je s visine od 30 metara u području planinskog lanca Pireneji, ali ga je izvukla španska spasilačka služba.

Planinar se sada oporavlja u bolnici, saopštila je večeras Civilna Garda, prenosi hrvatski portal 24sata.hr.

Planinar, čije ime nije objavljeno, pao je u utorak s planine Monte Perdido udaljene 95 kilometara od španskog grada Ueska.

Drugi planinar, koji se nalazio pored, nazvao je mobilnim telefonom hitnu pomoć. Zasad nije poznato jesu li zajedno pešačili prema vrhu te planine iz obližnjeg odmorišta.

Spasilački tim Civilne garde je nameravao helikopterom da dođe do unesrećenog Hrvata, ali zbog snažnog vetra morao je da odustane. Tim koji se nalazio u planinskom selu Boltana, s 986 stanovnika, krenuo je peške. Nakon što su po snegu prepešačili uzbrdicu od 800 metara ugledali su povređenog planinara.

"Imao je otvorenu ranu na slomljenoj desnoj nozi", saopštila Civilna garda.

Trojica spasilaca imobilizirala su mu nogu pa su ga stavila na nosila koja su pomoću užadi povlačili nizbrdo po snegu sve do mesta gde je procenjeno da bi se ipak mogao spustiti helikopter.

Vetar je snažno udarao u helikopter, zanoseći ga, pa se nekoliko puta bezuspešno pokušavao prizemljiti.

Helikopter se zatim ipak primakao dovoljno, pa su spasioci s planinarom ušli unutra.

Poleteli su prema bolnici San Horhe u Uesci gde je planinar primljen. Zasad nije poznato u kakvom je stanju i o kakvoj je tačno povredi reč.

"Ne možemo vam ništa reći zbog zaštite pacijentovih ličnih podataka", rekla je medicinska sestra na odeljenju za hitne slučajeve u telefonskom razgovoru za 24sata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA