Vreme čitanja: oko 4 min.

Novi sukobi oko džamije Al Akse: Hamas pozvao Palestince na mobilizaciju

Vreme čitanja: oko 4 min.

U poslednjih četvrt veka Al Aksa bila je poprište oštrih sukoba policije i muslimanskih vernika

  • 0
Izrael Foto: Tanjug/AP

Sirene koje označavaju početak vazdušne opasnosti oglasile su se nedugo pošto su iz Pojasa Gaze ka Izraelu lansirana dva projektila i nove serije sukoba izraelskih snaga bezbednosti i Palestinaca u okolini dzamije Al Aksa, ali i na još nekoliko mesta u Izraelu.

Izraelska vojska saopštila je da je jedan od projektila eksplodirao nedaleko od ograde na granici prema Pojasu Gaze, dok drugi nije ni dobacio do Izraela.

Novi raketni napad usledio je posle nove serije sukoba izraelske policije i Palestinaca oko dzamije Al Aksa u Jerusalimu, koji predstavljaju nastavak

Izraelska policija, u opremi za razbijanje demonstracija, pokušala je da se probije unutar dzamije dok su Palestinci, zabarikadirani u Al Aksi, ka njima bacali razne predmete.

Tenzije u Jerusalimu

Svega dan ranije, najmanje 37 Palestinaca je povređeno, a nekoliko stotina uhapšeno kada je policija pokušala da ih istera iz dzamije, optužujući ih za pripremanje napada na izraelske vernike, koji su u kompleksu u kojem se nalazi Al Aksa nameravali da proslave jevrejski praznih – Pashu.

Povređena su i najmanje dva izraelska policajca.

Obračun pred trećim najvažnijim svetilištem u islamskom svetu izazvao je talas reagovanja u arapskom svetu, pa je zakazan hitan sastanak Arapske lige, a oštro su protestovali Jordan, Egipat, Turska, Iran i još niz država.

Istovremeno, Hamas i Islamski dzihad su Palestince pozvali na otpor, što je izazvalo strepnju da će situacija izmaći kontroli kao pre dve godine za deset dana sukoba stradalo oko 250 Palestinaca i 16 Izraelaca.

"Desetine mladih ljudi koji su kršili zakon, neko od njih maskirani, uneli su petarde i kamenje u dzamiju kako bi remetili javni red i mir i skrnavili dzamiju", navela je izraelska policija.


Policija tvrdi da su maskirane osobe zatvorile vrata dzamije, sprečavajući vernike da napuste Al Aksu, ali i da su ih pripadnici snage reda u tim namerama osujetili.

Gotovo istovremeno, izbili su neredi oko ograde na granici Izraela i Pojasa Gaze, zbog kojih su oko mesta protesta raspoređene dodatne jedinice izraelske vojske, piše RTS.

Palestinski mediji, pak, javljaju da su izraelske snage brutalno upale u Al Aksu, te da su ispaljujući bojevu municiju i patrone suzavca, pokušali da savladaju hiljade vernika, koji su se tu okupili u čast Ramazana.

"Al Aksa je naša crvena linija i oko toga nema kompromisa", rekao je jedan od Hamasovih predstavnika za medije, Tahir el Nono, pozivajući pristalice ovog pokreta na hitnu mobilizaciju.

"Pozivam vas da pokažete bes u svakom palestinskom gradu, stvorite desetine tačaka otpora i otvorite najširi front narodnog bunta protiv okupacije", rekao je predstavnik Hamasa dnevniku Filestin.

Istovremeno, palestinski verski lideri pozvali su pristalice da se u petak okupe na molitvi kako bi pokazali otpor izraelskim akcijama u dzamiji Al Aksa. Slični pozivi upućeni su i Palestincima na Zapadnoj obali.

Palestinski mediji javljaju i da se veliki broj Palestinaca autobusima zaputio put Al Akse, ali da ih u velikom broj zaustavile izraelske snage bezbednosti.

U poslednjih četvrt veka Al Aksa bila je poprište oštrih sukoba policije i muslimanskih vernika. U najtragičnijem u seriji događaja, 20 Palestinaca je ubijeno kada su 1990. godine jevrejski aktivisti pokušali da postave kamen temeljac za treći hram unutar Al Akse.

Brdo hrama, na kojem se nalazi Al Aksa, sveto je mesto i za hrišćane i Jevreje, jer su se tu nalazili Hram kralja Solomona, koji su uništili Vavilonci, i hram koji su sa zemljom sravnili Rimljani u prvom veku nove ere.

Izrael je ovaj deo Jerusalima osvojio od Jordana tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine i smatra ga integralnim delom prestonice. Ipak, izraelske vlasti su decenijama sprečavale jevrejske verske obrede na tom mestu kako bi sprečile izbijanje nasilja.

Dozvola za održavanje diskretnih obreda na obodima Al Akse, koje su izraelske vlasti odobravale poslednjih godina, razgnevile su Palestince, ali i čitav niz muslimanskih država, posebno od kada su najradikalniji Jevreji počeli da najavljuju izgradnju novog hrama unutar ovog kompleksa.

Palestinski Hamas je odmah po izbijanju sukoba ispalio salvu projektila ka Izraelu, dok je izraelsko ratno vazduhoplovstvo bombardovalo centre za obuku ove organizacije.

Radio Hamas je javio da su gađani centri za obuku u Gazi i jednom izbegličkom kampu. Od siline eksplozija tresla se zemlja, a Palestinci tvrde da su izraelski tenkovi ispaljivali granate na neidentifikovane ciljeve u Gazi.

Ukupno, na položaje Hamasa u tri talasa ispaljeno je devet projektila. Ciljevi su bili skladišta oružja i radionice za izradu projektila, saopštila je izraelska vojska.

Hamas je ka Izraelu ispalio ukupno deset projektila, dok su izraelski projektili gađani raketama zemlja-vazduh, ali bez efekta.

Od deset projektila ispaljenih sa palestinskih pozicija, jedna je pogodila fabriku u Sderotu, pet je eksplodiralo po pustim livadama, dok je preostale oborio protivraketni sistem "Ajron doum".

U prilično haotičnu situaciju, tokom dana, uključio se Islamski dzihad, koji je zapretio eskalacijom nasilja i "neizbežnim sukobima u danima koji dolaze".

(Telegraf.rs)

Video: Majka brani sinov grob od buldožera: Okršaji su svakodnevni, preostaju samo molitve

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA