Vreme čitanja: oko 6 min.

Visoka cena rata za jednu od elitnih ruskih jedinica: Čuveni padobranski puk pretrpeo velike gubitke

Vreme čitanja: oko 6 min.

  • 2
Kostroma Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Kostroma nije loše mesto za traženje efekata ukrajinskog rata na Rusiju. Jer ovaj grad je dom proslavljenog puka koji nosi njegovo ime i koji je bio na čelu svih glavnih bitaka u kampanji Kremlja protiv njegovih suseda, prenosi BBC.

331. gardijski padobranski puk, koji se često naziva Kostromski vazdušno-desantni puk, bio je predmet istrage BBC-jevog Newsnight-a ubrzo nakon invazije u februaru prošle godine. Oni su otkrili cenu koju plaćaju puk i njegova matična zajednica. Potvrđena su 39 smrtna slučaja do aprila prošle godine, 62 do kraja jula, a sada je broj žrtava dostigao 94.

Veliki deo posla na sastavljanju ove liste uključivao je "češljanje" naloga V'Kontakteu, ruskom ekvivalentu Fejsbuka, i izveštavanja lokalnih medija, uz poređenje sa satelitskim i Google Street View slikama.

Jedan video-snimak otkriven na V'Kontakte-u prikazuje grobove vojnika na groblju severoistočno od Kostrome. Grobovi prikazani na snimcima odgovaraju imenima vojnika koja su prikupljena.

Stvarni broj mrtvih 331. puka verovatno je mnogo veći. Neki od vojnika su iz drugih gradova, što znatno otežava pronalaženje informacija o njima. Nekoliko vojnika je prijavljeno kao nestalo - neki od njih se mogu računati među mrtve.

Kada se uzmu u obzir oni teško ranjeni ili zarobljeni, razumno je pretpostaviti da je rat u Ukrajini koštao puk nekoliko stotina vojnika.

Gubitak života izazvao je mnogo komentara u Kostromi, koja se nalazi oko 300 kilometara severoistočno od Moskve i ima oko četvrt miliona stanovnika. Jedan lokalni sajt je prošlog proleća zabeležio da je ceo sovjetsko-avganistanski rat, koji je trajao devet godina, koštao grad 56 vojnika. Teški gubici u Ukrajini zadali su lokalnim vlastima težak zadatak političkog upravljanja.

Sergej Sitnikov, guverner Kostrome kojeg je imenovao Kremlj, bio je u prvim redovima pokušaja da se ljudi ubede da vojnici iz tog grada dobijaju odgovarajuću podršku. Posete guvernera Sitnikova bolnicama, kasarnama, pa čak i frontu, propraćene su na lokalnoj televiziji.

Tokom posete frontu u decembru, Sitnikov je rekao gledaocima da "treba da pomognemo momcima da bi imali pristojne uslove". Sa sobom je doneo pakete za negu koje je finansirala masa i komercijalne dronove.

Guverner Sitnikov je nameštenik Vladimira Putina u svom rodnom regionu, tako da teško da je buntovnik ili neustrašivi pripovedač neprijatnih istina, prenosi BBC. Ali njegova spremnost da poseti front i prizna nedostatke, čak i na šifrovan način, predstavlja zanimljiv kontrast sa njegovim šefom.

Sergei Sitnikov, Kostroma Guverner Sitnikov daje čudne izjave Printskrin: Rossiya 1

Kada je lokalna televizija pre šest meseci prikazala mobilisane padobrance na poligonu 331. gardijskog padobranskog puka, prenela je i prilično iskrenu opasku guvernera Sitnikova: "Želim vam dobro zdravlje, uspeh, izvršenje svih zadataka... i da se živi vratite kući".

Poziv padobranaca, deo šire mobilizacije Rusije, podvlači stepen do kojeg je ukrajinska kampanja iscrpila profesionalnu vojsku zemlje, čiji je 331. bio primer. Na snimcima novembarske parade prikazano je 150 vojnih obveznika pre njihovog slanja na front.

Ukupna brojnost 331. puka mogla bi se proceniti na 1.500-1.700 ljudi. Kada je prvi put poslat u Ukrajinu u februaru 2022. godine, rasporedio je dve bataljonske grupe, ukupno 1.000-1.200 vojnika. Posle velikih gubitaka u neuspelom pokušaju da se domogne Kijeva, puk je prošlog leta povučen i ponovo organizovan i popunjen u južnom ruskom garnizonskom gradu Belgorodu.

U narednim akcijama puk se kretao oko svih glavnih žarišta - Izjuma početkom leta, Hersona kasnije, a sada nazad u Donbas. Praćenjem datuma navedenih u objavama smrti na društvenim mrežama Kostroma, moguće je utvrditi kada je (i često gde) jedinica korišćena da predvodi napade i zatišja kada je uklonjena sa linije da bi se oporavila. Na primer, grupa mrtvih u februaru ukazuje na to da su elementi 331. angažovani u Kremini.

Svaki put kada se novo ljudstvo – uključujući i regrute prikazane na TV-u u novembru – dovode da zamene gubitke, prvobitni kadar vojnika postaje manji, a ukupna veličina jedinice se smanjuje. Sada može da ima najviše 300-400 vojnika na frontu.

Kostroma Osim ljudstva, puk je navodno izgubio i mnogo tehnike Foto: Alexander Melnikov / Sputnik / Profimedia

Gubici, pa i povratak teško ranjenih vojnika, odjeknuli su u matičnoj zajednici. Nekoliko nedelja nakon rata, jedan korisnik V'Kontake-a je uzviknuo: "Skoro svakog dana se objavljuju fotografije naših kostromskih dečaka. Drhtim niz kičmu. Šta se dešava? Kada će se ovo završiti?"

Lokalni mediji objavljuju komemoracije poginulim kostromskim vojnicima. U decembru je na jednoj TV stanici otkrivena ploča Eduardu Reunovu, padobrancu 331. koji je ubijen u Ukrajini. Stil ovog spomen obeležja i jezik korišćen u izveštaju mogu se posmatrati kao pokušaj kanalisanja Velikog otadžbinskog rata (kako Rusi nazivaju borbu protiv nacista 1941-45), implicirajući da su današnji vojnici angažovani na jednako važnom cilju.

Ali na društvenim mrežama BBC je pronašao modernije manifestacije sećanja, pa čak i ljude koji traže osvetu. Prikazani su vojnici kako drže granate na kojima su ispisane poruke Reunovovih bivših drugova iz razreda i, navodno, njegove porodice.

U nekoliko ruskih garnizonskih gradova primetan je trend da žene i majke postavljaju svoje slike u odsutnoj vojničkoj uniformi. Jedna uplakana majka poginulog padobranca iz 331. seća se Velikog otadžbinskog rata i dodaje: "Nadam se da će se pisati priče o našim momcima".

Oni koji dovode u pitanje žrtvu imaju tendenciju da pokleknu. "Ukrajina nije moja domovina, naši momci umiru uzalud", napisala je jedna osoba nedavno na stranici Kostrome V'Kontakte. Drugi je brzo uzvratio: "To je glupo mišljenje. Nema svrhe pisati te stvari ovde".

Iz izveštavanja o aktivnostima guvernera Sitnikova vidljivo je da vlasti pokušavaju da umire one koji su zabrinuti za ubijene i ranjene. Nije jasno koliku podršku rat ima u široj ruskoj javnosti, ali postoji velika solidarnost među vojnim porodicama u Kostromi.

Kostroma Pui je više puta nanovo popunjavan zbog navodno velikih gubitaka Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Pad 331. se takođe može meriti gubicima u tehnici i ljudstvu - posebno borbenim vozilima pešadije, poznatim pod ruskim inicijalima BMD - koja su potrošena u uzastopnim bitkama.

U početku, kada je 331. bila deo operativne grupe vazdušno-desantnih snaga koja se gurala prema Kijevu, bilo je poteškoća da se identifikuju njena vozila na video-snimku borbi. Oslikano "V" je korišćeno za identifikaciju jedinica iz svih različitih jedinica u toj operativnoj grupi, a simbol obrnutog trougla sa "3" u centru je takođe koristio još jedan puk osim 331.

Kako su borbe odmicale, vojnici u 331. su dodali još jednu ad hok oznaku V na bokovima svojih vozila - znak uzvika naslikan pored V. Možda su to uradili upravo da bi njihovi komandanti mogli da ih razlikuju.

Shodno tome, BBC je uspeo da identifikuju pojedinačne BMD iz 331. koji su utovareni u vagone u martu 2022., nakon povlačenja iz Ukrajine. Potom su se ponovo pojavili u Donbasu tokom borbi prošlog leta.

Dugi rat ovog puka se nastavlja. Interesantno je da je 331. optužena je za navodni masakr stotina ukrajinskih vojnika tokom borbi 2014. Za mnoge Ukrajince, najnoviji ruski gubici mogu izgledati kao ništa drugo nego pravda.

U međuvremenu, na groblju Kostrome postoji mnogo dokaza o ceni neuspeha ruske invazije. Sahranjena je i reputacija puka kao "najboljeg od najboljih" i njegovi snovi o lakoj pobedi.

(Telegraf.rs)

Video: "Idem u krevet i ne znam da li ću se sutradan probuditi": Sve strahote granatiranja Ukrajine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maki

    7. april 2023 | 06:40

    Čim vidim da je izvor vesti iz Engleske svako dalje čitanje je besmisleno.

  • Miki

    7. april 2023 | 05:36

    U ratu se gine?Englezi izmislili toplu vodu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA