≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Novi neverovatan skandal trese londonsku policiju: Stotine sumnjivih policajaca radi za Skotland jard

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od oko 34.000 službenika Meta, 701 je trenutno na ograničenim dužnostima.

  • 0
Pucnjava u Nemackoj, Nemacka policija Foto: Tanjug/AP

Najveća britanska policija premestila je službenike iz odeljenja za ozbiljne kriminale i borbu protiv terorizma u unutrašnje poslove u nastojanju da se suoče sa korupcijom u svojim redovima. Kako je otkriveno, više od 160 službenika londonske policije ima krivične presude, uključujući slučajeve seksualnih prestupa i "neke ozbiljne slučajeve nasilja", potvrdio je šef Meta Sir Mark Rovlei.

Niz skandala visokog profila – uključujući ubistvo Sare Everard od strane policajca Dejvida Kerika koji je razotkriven kao serijski zlostavljač i silovatelj – ostavio je reputaciju organizacije u dronjcima, javlja "Metro".

Da stvari budu još gore, osuđujući izveštaj nedavno je okarakterisao Skotland jard kao institucionalno rasističku, homofobičnu i mizoginističku na svim nivoima.

Komesar Rovlei, koji je započeo posao u septembru, priznao je da u policiji ima na stotine korumpiranih službenika i dodelio je 90 policajaca iz jedinica za teške zločine Upravi za profesionalne standarde (DPS) u pokušaju da ih iskoreni.

U pismu ministarki unutrašnjih poslova Sueli Brejverman i gradonačelniku Londona Sadiku Kanu, on je naveo: "Ne samo da smo povećali DPS za 150 ljudi, već su obim i hitnost ovog posla značili odvraćanje oficira od drugih misija kao što su ozbiljni i organizovani slučajevi kriminala i borbe protiv terorizma. U posljednja tri meseca imali smo u prosjeku 90 dodatnih oficira i osoblja sa ovih prostora koji podržavaju DPS. Doneli smo ovu odluku jer ne možemo uspeti ni u jednoj policijskoj misiji ako ne rešimo ova pitanja što je hitnije moguće."

Od kada je najavio svoju misiju, bio je preplavljen dobrovoljcima za tu ulogu, dodao je.

Londonska policija sprovodi seriju kontrola oficira i osoblja kako bi pokušao da izbaci one koji ne bi trebalo da rade u toj instituciji.

Zamenik pomoćnika komesara Stjuart Kandi rekao je da bi istražna ekspertiza policajaca bila korisna u iskorenjivanju krivičnih dela i identifikaciji korumpiranih.

Sir Mark je rekao za BBC da će taj potez biti prvi korak u "najvećoj borbi za profesionalne standarde u Metropoliten policiji u poslednjih 50 godina".

"Imamo stotine ljudi koji ne bi trebalo da budu ovde, a desetine hiljada dobrih muškaraca i žena ovde su postiđeni i ljuti zbog toga kao i svi, i pomažu nam da ih se rešimo", dodao je on.

Više od 1.000 zapisa u kojima su službenici i osoblje optuženi za nasilje u porodici ili seksualne delikte u proteklih 10 godina sada je provereno kako bi se proverilo da je doneta ispravna odluka.

Govoreći na radiju BBC 4, ser Mark je rekao da policajce treba pažljivo ispitati čak i ako nisu optuženi za krivično delo.

Svaki od slučajeva će takođe biti pregledan od strane eksternog panela.

Ukupno 161 policajac ima krivične presude, 76 za teške saobraćajne prekršaje, uključujući vožnju u alkoholisanom stanju i neopreznu vožnju. Još 49 je osuđeno za krivična dela nepoštenja ili nasilja – od kojih je osam počinilo krivična dela dok su bili policajci i ostali su na službi u policiji. Ostala krivična dela uključuju posedovanje droge, nanošenje štete krivičnim delom i prekršaje javnog reda, a tri službena službenika su osuđena za seksualne delikte.

Komesar je rekao da su brojke "zabrinjavajuće za čitanje".

Takođe je otkrio da je bilo 1.000 poziva na telefonsku liniju koja je omogućila javnosti da prijavi službenike Meta koji su zloupotrebili svoj položaj od poverenja.

Ovo je rezultiralo sa 350 prijava na koje se reaguje, a već su doveli do hapšenja policajaca i suspenzije sa dužnosti.

Od oko 34.000 službenika Meta, 701 je trenutno na ograničenim dužnostima.

Suzan Hol, predsednica Odbora za policiju i kriminal londonske skupštine, rekla je da cifra koja se pojavila među policajcima Metropolitena sa krivičnim presudama "dokazuje" da služba provere nije "prikladna svrsi".

Upitana da li je spremna da prihvati 161 policajca sa krivičnim presudama, rekla je: "Ne. Kako su, zaboga, ikada prošli? To dokazuje da usluga provere nije odgovarajuća svrsi."

(Telegraf.rs)

Video: Hapšenje zbog grupnog zagrljaja ispred sedišta policije u Londonu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA