Vreme čitanja: oko 3 min.

Transrodna deca će biti podvrgavana proverama genitalija? Kanzas dobija zakon koji deluje jezivo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj zakon bi mogao dovesti do inspekcije genitalnih organa, upozorava "Huffington Post".

  • 0
Transrodna osoba Foto: Shutterstock

Desničarska većina u državnom parlamentu Kanzasa nadjačala je veto demokratskog guvernera i donela je zastrašujuću zabranu ove nedelje.

U sredu su republikanci iz Kanzasa konačno doneli agresivnu zabranu transrodnim osobama da učestvuju u omladinskim i studentskim sportovima za devojke i žene. Ovaj zakon bi mogao dovesti do inspekcije genitalnih organa.

Nakon što je demokratska guvernerka Laura Keli stavila veto na predlog 2021. i 2022. godine, republikanci su konačno dobili dovoljno podrške da donesu takozvani "Zakon o pravičnosti u ženskom sportu", javlja "Huffington Post".

Novi zakon zabranjuje trans-devojkama i ženama da se bave sportom u školi počevši od vrtića. Udruženje za aktivnosti srednjih škola države Kanzas saopštilo je da su samo tri trans-devojke učestvovale u školskim sportovima ove godine. Novi zakon ne zabranjuje trans-dečacima da se bave sportom i stupa na snagu 1. jula.

Zastupnici su se pitali kako su tačno škole trebale da utvrde kog pola je dete bilo pri rođenju, ali na saslušanju za predlog zakona u februaru, državna predstavnica Barb Vasinger, koja je i predložila zakon, rekla je da će se primena izvršiti kroz "sportske fizičke mere ."

Vasinger je u četvrtak za "The Kansas City Star" rekla: "Trenutno morate da priložite izvod iz matične knjige rođenih da biste čak išli u školu. A ako se bavite sportom, morate da imate sportski trening, tako da pretpostavljam da će se to pobrinuti za to."

Predsednik "Kanzas Hausa" Den Hokins rekao je u četvrtak da "apsolutno nijedan član" u zakonu ne ukazuje na obaveznu inspekciju genitalija.

"U 'Zakonu o pravičnosti u ženskom sportu' nema apsolutno nikakvog ćlana ili namere da se zahteva bilo kakva vrsta inspekcije genitalija, a to neće biti ishod zakona", rekao je Hokins.

Ali primetno je odsustvo člana u predlogu zakona koji bi čvrsto podržao tu tvrdnju.

Ne samo da je ideja da deca treba da pokažu svoje genitalije odrasloj osobi pre nego što im se dozvoli da se bave sportom užasavajuća za roditelje širom države, već je licemerje GOP-a (GOP: Grand Old Party - Velika stara stranka, nadimak Republikanske stranke) još više razotkriveno jer su republikanci širom zemlje lažno optuživali transrodne ljude i njihove saveznike da su seksualni predatori.

Vasingerova još nije odgovorila na zahtev za komentar koji je poslao "Huffington Post".

Nakon glasanja za poništavanje, državna predstavnica Heder Mejer, koja ima trans-dete, ustala je da otkrije svoju majicu sa natpisom "Zaštiti trans-decu".

"Sve što vidim je da ljudi govore da mrze moje dete. Oni mrze drugu decu kao što je moje dete", rekla je ona, preneo je u sredu "Kanzas City Star". "To me samo nervira i umorna sam. Ali nastaviću da se borim."

Neki roditelji u Kanzasu razmišljaju o preseljenju iz te države.

"Zastrašujuće je vreme za odgajanje trans deteta u Kanzasu", rekao je Kat Poland, roditelj transrodnog deteta, za "PBS NewsHour". "Možda ćemo se suočiti sa stvarnom pretnjom da ćemo morati da se selimo, a to je srceparajuće."

Novi zakon je deo šireg obrasca ekstremnih zakona protiv transseksualaca koji se probijaju kroz zakonodavna tela pod kontrolom republikanaca. Poslednjih godina Republikanska partija je transfobiju i druge napade na LGBTQ+ zajednicu učinila kamenom temeljcem svoje političke ideologije.

Prema Američkoj uniji za građanske slobode (ACLU), više od 400 zakona protiv LGBTQ+ trenutno je na čekanju širom SAD.

Prošlog meseca, Kentaki je usvojio zakon protiv transseksualaca koji zabranjuje brigu o maloletnicima koji afirmišu rod i nasilnu detranziciju transrodne dece. U Arkanzasu, GOP je pokrenuo nacrt zakona kako bi se olakšalo tužiti lekare koji pružaju zdravstvene usluge za trans-decu. U Ajdahu, pružanje nege koja afirmiše rod transrodnih mladih biće krivično delo od sledeće godine.

Republikanci Kanzasa su već usvojili još jedan zakon protiv trans osoba. SB 180 bi zabranio transrodnim osobama da koriste kupatilo koje odgovara njihovom rodnom identitetu i zabranio bi transrodnim osobama da menjaju pol na njihovim vozačkim dozvolama. Očekuje se da će guverner uložiti veto, ali GOP verovatno ima vodoljnu masu glasova za još jedno poništavanje veta.

(Telegraf.rs)

Video: Prva transrodna osoba koja vodi vesti u Pakistanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA