≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Govorio duplo više od domaćina, pa ostao kratkih rukava: Kako je protekao susret Makrona i SIja

Vreme čitanja: oko 4 min.

Razgovori, koje je jedan zvaničnik Jelisejske palate opisao kao "otvorene i konstruktivne", trajali su sat i po

  • 3
Emanuel Makron Si Đinping Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

Kineski lider Si Đinping nije pokazao nikakav znak promene stava prema ratu u Ukrajini nakon jučerašnjih razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, smatraju stručnjaci.

Drugog dana Makronove državne posete Kini, Si je zauzeo svoj poznati stav prema ruskoj invaziji, rekavši da "sve strane" imaju "razumne bezbednosne brige" i nije dao nikakav nagoveštaj da će iskoristiti svoj uticaj da pomogne u okončanju sukoba.

"Kina je spremna da zajedno sa Francuskom apeluje na međunarodnu zajednicu da ostane racionalna i smirena", najdalje je dokle je kineski lider otišao tokom konferencije za novinare u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

"Mirovne pregovore bi trebalo nastaviti što pre, uzimajući u obzir razumne bezbednosne brige svih strana u vezi sa Poveljom UN tražeći političko rešenje i izgradnju uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog okvira", dodao je Si, dok je sedeco pored Makrona.

Francuski predsednik je u sredu doputovao u Kinu s namerom da podstakne Sija da učini više za mir u Ukrajini i da se usprotivi pretnji Kremlja da će rasporediti nuklearne rakete u Belorusiji.

Si je pozvao sve države da poštuju obaveze o nekorišćenju nuklearnog oružja i da "nuklearni rat ne treba da se vodi", ne pominjući Rusiju. On je pozvao međunarodnu zajednicu da se "uzdrži od bilo kakve akcije koja bi dovela do daljeg pogoršanja krize ili čak do njenog izmicanja kontroli".

Tokom privatnog sastanka sa Sijem, Makron je izneo zabrinutost Zapada da će Peking isporučiti naoružanje Kini, preneli su mediji, pozivajući se na francuskog diplomatu koji je dobro upućen.

"Predsednik je pozvao Sija da ne šalje Rusiji isporuke koje će pomoći njenom ratu protiv Ukrajine. Si je rekao da to nije njegov rat", rekao je diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Razgovori, koje je jedan zvaničnik Jelisejske palate opisao kao "otvorene i konstruktivne", trajali su sat i po.

Usledila je ceremonija potpisivanja, na kojoj su zvaničnici i poslovni lideri zaključili nekoliko sporazuma, uključujući prodaju 160 "Erbasovih" aviona. Prema saopštenju Jelisejske palata, kineska vlada je odobrila kupovinu 150 aviona "A30 Neo" i 10 letelica "A350".

Emanuel Makron Si Đinping Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

Dok je francuska poslovna zajednica pozdravila Makronovo otvaranje prema Kini, ne misle svi kod kuće da je potpisivanje velikih ugovora dobar signal.

"U vreme kada je debata u Evropi fokusirana na našu suicidalnu zavisnost od Kine i na kinesko mešanje, ta poruka je neprikladna", napisao je na Tviteru Rafael Gluksman, levičarski član Evropskog parlamenta.

Govorio dvaput duže od domaćina

Tokom ceremonije potpisivanja sporazuma, svaki kineski ministar i poslovni lider se duboko poklonio Siju potpisujući ugovore sa francuskim kolegama. Potom su Si i Makron zajedno nastupili na "konferenciji za novinare sa kineskim karakteristikama", što u suštini znači da nisu dozvoljena pitanja, piše Politiko.

Portal navodi da su odmah bili očigledni suprotstavljeni stilovi dvojice lidera. Si je čitao pažljivo sastavljen govor gledajući pravo ispred sebe pre nego što je dao reč Makronu. Francuski lider je potom govorio skoro dva puta duže od domaćina, što je protokolarni propust koji su primetili članovi Sijeve kineske pratnje.

Si je na momente delovao nestrpljivo i nervozno dok je Makron govorio. Kineski lider je nekoliko puta duboko udahnuo i delovalo je da mu je nelagodno dok mu se Makron direktno obraćao i očigledno improvizovao o ukrajinskom ratu i njihovoj zajedničkoj odgovornosti da podrže mir.

Makron je, takođe, apelovao na Sija da eksplicitno osudi invaziju Rusije na Ukrajinu.

"Govoriti o miru i stabilnosti znači govoriti o ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Vi ste dali neke važne komentare. To je rat koji uključuje sve nas jer je jedna članica Saveta bezbednosti odlučila da prekrši povelju UN. Ne možemo to prihvatiti".

Protivljenje "hladnoratovskom mentalitetu"

Si i Makron će danas otići u kineski grad Gvangžu, gde će imati još razgovora i privatnu večeru.

"Politiko" je preneo da Si, međutim, jeste govorio o potrebi da zaraćene strane "zaštite žrtve uključujući žene i decu" nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog njegove uloge u ilegalnom prebacivanju ukrajinske dece u Rusiju.

Si, pak, nije eksplicitno pomenuo Rusiju u svojim komentarima. U potezu koji će verovatno iritirati američke zvaničnike, Si je takođe rekao da će Kina i Francuska "nastaviti razmenu između legislativnih tela i vojski". On je potom uključio Francusku u uobičajeni refren kojim kineski zvaničnici kritikuju SAD.

Emanuel Makron i Si Đinping Foto: Tanjug/AP

"Kina i Francuska će nastaviti da se suprotstavljaju hladnoratovskom mentalitetu i blokovskom sukobljavanju, udružujući se u rešavanju svih vrsta globalnih izazova", rekao je Si.

Si je juče takođe imao razgovore sa Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon de Lajen, koju je Makron pozvao kako bi demonstrirao evropsko jedinstvo. Ona, međutim, neće učestvovati u mnogim događajima između lidera Kine i Francuske.

Spreman da razgovara sa Zelenskim

Fon der Lajenova je sinoć imala svoju konferenciju za novinare u Pekingu. Ona je upozorila da se ne pomaže Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine.

"Naoružavanje agresora je jasno kršenje međunarodnog prava i nikad ga ne bi trebalo naoružavati. To bi zaista značajno naškodilo odnosu EU i Kine", dodala je.

Fon der Lajenova je kazala da je Si izrazio spremnost da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Kineski lider je rekao da do razgovora može doći kad "budu pravi uslovi i vreme".

Lideri EU su došli u posetu Kini nakon višegodišnjeg pogoršanja odnosa sa Pekingom oko pitanja poput optužbi za kršenje ljudskih prava u Sinđijangu, blokade sporazuma o investicijama i oklevanja Kine da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Međutim, u obraćanju novinarima po dolasku u sredu, Makron je rekao da se Evropa mora odupreti smanjenju trgovinskih i diplomatskih veza sa Kinom i odbaciti ono što neki opisuju kao "neizbežnu spiralu" tenzija između Kine i Zapada.

(Telegraf.rs)

Video: Ličnosti sveta: Emanuel Makron

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    7. april 2023 | 10:06

    Pa sta je zapad mislio da su Kinezi ludi, jel poraz Rusije znači da su oni sledeći.

  • Ostoja

    7. april 2023 | 18:25

    Kad se vrati Tramp, obrisaće Makrona, Šolca, Lajenku i ostalu evropsku boraniju, sa sve Cijom i Pentagonom, kao gumicom! Gledajte na Tik toku njegove govore! Čovek kaže, svet je na prekretnici, Amerika hoće prijatelje, ne više radove, poštovaće nezavisnost drugih zemalja, dosta je bilo dominacije, svet hoće saradnju i ravnopravnost ... Itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA