Vreme čitanja: oko 3 min.

"Osećam krivicu jer je nisam čuvala taj dan": Ispovest bake male Lole (2) kojoj je očuh naneo 101 povredu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nikola se sprema da u julu izvede sponzorisani padobranski skok u čast Lole koja joj, kako je rekla, "nedostaje svaki dan"

  • 0
Lola James Foto: Porodična arhiva

Baka nastradale Lole Džejms iz Velike Britanije kojoj je očuh naneo 101 povredu prilikom napada u porodičnom domu govorila je o svojoj krivici zbog toga što nije čuvala dete u noći kada je ubijeno.

Naime, Nikola Džejms se taj dan osećala previše bolesno da bi imala snage da brine o detetu koje je umrlo dok je bilo sa majkom Šined i njenim dečkomkoji je bio pod dejstvom narkotika.

- To je odluka zbog koje ću večno da žalim. Da sam brinula o njoj kao i obično, i dalje bi bila živa. Zaista se osećam krivom, bila sam na samo 15 minuta udaljenosti od mesta na kom je Lolu napao taj monstrum - rekla je vidno emotivno slomljena baka u intervjuu za Miror.

Lolu je do smrti tukao Kajl Bevan, kom nakon ubistva deteta prošle nedelje preti kazna doživotnog zatvora.

Očekuje se da će majka devojčice Šined Džejms (30), koja je u vreme fatalnog napada spavala, služiti zatvorsku kaznu nakon što ju je porota osudila jer je dozvolila Lolinu smrt.

Na suđenju za ubistvo rečeno je da je Lola imala 101 ogrebotinu i modricu na telu pre nego što je pretrpela povredu glave, za koju je majka rekla da ju je zadobila tako što se spotakla o porodičnog buldoga i pala niz stepenice. Lolina baka tvrdi da nije primetila nijedan trag povreda na deteti u nedeljama pre ubistva.

- Od suđenja sam provela sate gledajući Loline fotografije i video snimke na telefonu. Na njoj nije bilo nijedne modrice. Ja sam je kupala svaki dan i uvek je trčala okolo bez odeće kao što rade svi dvogodišnjaci. Veći deo vremena sam brinula o njoj, primetila bih nešto - dodala je.

Nikola se plaši da je zavisnik Bevan detetu zadavao povrede nekoliko dana pre fatalnog napada u julu 2020. godine. Kako kaže, Bevana je srela samo jednom tokom njegove kratke veze sa majkom troje dece Šined dok je trajala izolacije za vreme pandemije virusa korona. Brižna baka mu nikada nije verovala i znala je da je njena ćerka ušla u nasilnu vezu.

Ona kaže da bi socijalne službe bile nemoćne jer Bevan nije bila u registru šeme otkrivanja nasilja u porodici, poznatom kao Klerin zakon, koji ženama daje pravo da znaju da li njihov partner ima nasilnu prošlost.

- Ipak, nikada nisam mislila da je sposoban da ubije našu divnu Lolu. On je kukavica, nikada nam nije rekao šta se zaista dogodilo te noći - rekla je baka.

Tužilaštvo je u četvoronedeljnom suđenju na Kraljevskom sudu u Svonsiju tvrdilo da je Šined odlučila da "joj prioritet bude veza sa Bevanom u odnosu na fizičku bezbednost svoje ćerke".

Nikola stoji uz Šined i kaže da se nada da će njena ćerka dobiti potrebnu pomoć dok je iza rešetaka. Baka je otkrila da su je proganjali meštani koji su je optužili da je umešana u ubistvo.

- Na Fejsbuku mi ljudi govore da ija treba da idem u zatvor jer sam znala šta se dešava, ali ja nisam znala ništa o tome. Ljubi upiru prstom, svi vole dramu, ali ja sam dobra majka i baka. Ne spavam noću. Plašim se da izađem iz kuće da mi neko nešto ne bi rekao u lice - dodala je.

Nikola poziva na promenu zakona kako bi se omogućilo baki i dedi da imaju pravo glasa u organizaciji sahrane ubijenog deteta. Nikola provodi dane prisećajući se zabavnih trenutaka koje je provela sa malom Lolom, koja je volela da gleda film "Ko je smestio zeki Rodžeru? dok je jela svoje omiljene grickalice "Monsker manč".

- Nasmejem se kada se setim momenta u kom me je pitala da li može da lakira nokte. Rekla sam ne, ali nekoliko minuta kasnije bilo je jarko crvenog laka za nokte na njenim stopalima, gležnjevima, po čitavim rukama, bilo je svuda. Bila je veoma nestrpljiva i nezavisna. Volela je da se igra u blatu u bašti, da upada u frižider po jogurt i da se igra sa svim svojim prijateljima - bili su kao mali čopor zajedno - zaključila je Baka.

Nikola se sprema da u julu izvede sponzorisani padobranski skok u čast Lole koja joj, kako je rekla, "nedostaje svaki dan".

Bevanu i Džejms će presuda biti izrečena 25. aprila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA