≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Otkriveno kako su procurili tajni američki dokumenti o ratu?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Deo dokumenata koji su se pojavili u medijima bio je usredsređen na rusku invaziju na Ukrajinu

  • 1
Pentagon Foto: Profimedia

Poslednjih dana su Ministarstvo pravosuđa SAD-a i Pentagon započeli istragu o očitom curenju osetljivih dokumenata na internetu, uključujući neke koji su bili označeni kao "strogo poverljivo".

Deo dokumenata koji su se pojavili u medijima bio je usredsređen na rusku invaziju na Ukrajinu, dok su drugi detaljno analizirali potencijalnu britansku politiku o Južnom kineskom moru i aktivnosti Hutija u Jemenu.

O postojanju dokumenata prvi je izvestio "Njujork tajms" nakon što je niz ruskih kanala na Telegramu 5. aprila podelio pet slikovnih datoteka koje se odnose na invaziju na Ukrajinu i za koje je istraživački portal Bellingcat u međuvremenu otkrio da je barem jedna grubo montirana, prenosi Index.hr.

Čini se da su ovi dokumenti nastali početkom marta, otprilike u vreme kada su prvi put objavljeni online na Discordu, platformi za razmenu poruka popularnoj među gejmerima.

Međutim, Bellingcat je video dokaze da su neki dokumenti iz januara možda objavljeni na internetu i ranije, iako nije jasno kada. Bellingcat je takođe razgovarao s tri člana Discordove zajednice na kojoj su slike objavljene, a koji su tvrdili da je mnogo više dokumenata podeljeno na drugim Discordovim platformama poslednjih meseci.

Od Discorda do 4chana

Budući da su kanali izbrisani nakon kontroverzi izazvanih ovim dokumentima, Bellingcat nije mogao da potvrdi ovu tvrdnju.

Bizarno je to što su se kanali na Discordu na kojima su objavljeni dokumenti iz marta fokusirali na kompjutersku igricu Minecraft i obožavanje filipinske jutjub zvezde. Zatim su se proširili na druga mesta kao što je 4Chan, te su se potom pojavili na Telegramu i Tviteru, a onda i u medijima širom sveta poslednjih dana.

Ukrajinski zvaničnici sumnjaju u verodostojnost dokumenata, a Mihajlo Podoljak, savetnik šefa Kabineta predsednika Ukrajine, na Telegramu je izjavio da veruje da Rusija stoji iza navodnog curenja informacija. Ali američki bezbednosni zvaničnici koje je citirao Njujork tajms doveli su u pitanje njihovu autentičnost.

Kremlj kaže da dokumenti pokazuju koliko je Amerika uključena u rat

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je za CNN da dokumenti pokazuju opseg umešanosti SAD-a i NATO-a u Ukrajinu. Ipak, jedan proruski kanal na Telegramu koji se bavi ratnim vestima nije bio uveren u autentičnost dokumenata i smatra kako je moguće da se radi o dezinformaciji Zapada.

Čini se da dokumenti detaljno opisuju događaje i nude analizu ruske invazije na Ukrajinu do marta 2023. godine, piše Index.hr.

Nijedan od dokumenata koje je Bellingcat video nije bio skeniran, nego su fotografisani. Sadržaj dokumenata je raznolik, a neke teme uključuju karte žarišta u Ukrajini kao što su Bahmut i Harkov te raspored isporuke zapadnog oružja Ukrajini, kao i karte i kataloge sredstava ukrajinske protivavionske obrane - uključujući kalendar potrošnje municije.

"Ažuriranje obaveštajnih podataka operativnog centra CIA-e" s oznakom "strogo povjerljivo" od 2. marta takođe se nalazi na fotografijama, iako je velik deo informacija u tim dokumentima prethodno bio javno dostupan putem medijskih izveštaja.

O dokumentima prvi izvestili proruski Telegram kanali

Iako još uvek nije bilo moguće otkriti izvor, bilo je moguće pratiti širenje dokumenata po raznim internetskim forumima poslednjih meseci pre nego što su o njima izvestili proruski Telegram kanali, a zatim vodeći mediji.

Dokumenti su se 5. aprila počeli širiti proruskim Telegram kanalima, a prva verzija koju je pronašao Bellingcat bila je na Telegram kanalu Donbas Djevuška u 21:29 (po ukrajinskom vremenu). Samo nekoliko sati ranije dokumenti su se pojavili na 4chanu. Objavio ih je anonimni korisnik, koji je potom raspravljao s drugim korisnikom 4chana o istinitosti objavljenih informacija.

Postovi na Telegramu i 4chanu imali su samo jednu zajedničku sliku - kartu koja je prikazivala niz statistika, uključujući kumulativni broj vojnika poginulih u akciji na ruskoj i ukrajinskoj strani tokom rata. Međutim, brojke su se razlikovale, pri čemu prvi izvor (4chan) prikazuje više ruskih gubitaka nego ukrajinskih, a drugi izvor (Donbas Djevuška) obrnuto.

Pažljiviji pregled druge fotografije, s puno većim ukrajinskim gubicima, a koja je objavljena na Telegramu, pokazuje grubu manipulaciju.

Stoga se čini da je korisnički račun na Telegramu Donbas Djevuška ili neki prethodni izvor promenio izvornu sliku kako bi povećao ukrajinske gubitke. Nijedan od kanala na 4chanu ili Telegramu nije izvornik.

Objava dokumenata na Discordu s oznakom "strogo poverljivo"

Više od mesec dana pre objava na Telegramu i 4chanu (4. marta), deset dokumenata objavljeno je na Discordovom serveru pod nazivom Minecraft Earth Map. Minecraft je popularna računarska igra s milionima igrača širom sveta. Nakon kratke prepirke s drugom osobom na serveru o kartama Minecrafta i ratu u Ukrajini, jedan od korisnika Discorda odgovorio je:

"Evo, neki su dokumenti izašli u javnost." Tome je priložio deset dokumenata o Ukrajini, od kojih su neki nosili oznaku "strogo poverljivo".

Korisnik koji je kasnije podelio dokumente na Tviteru tvrdio je da ih je pronašao kod drugog korisnika na Discordovom serveru WowMao, koji vode fanovi istoimenog popularnog jutjubera.

Dana 1. i 2. marta korisnik WowMaoa objavio je više od 30 dokumenata, prethodeći objavi na serveru Minecrafta. Ovaj isti korisnik takođe je objavio desetine drugih dokumenata o Ukrajini na ovoj platformi pre nego što su uklonjeni 7. aprila. Iako je Bellingcat video ove objave, nije mogao nezavisno da proveri autentičnost dokumenata u njima.

Dokumenti objavljeni i ranije?

Međutim, taj korisnik WowMaoa možda nije izvorni izvor ovih dokumenata. Bellingcat je razgovarao s članovima odvojene Discordove zajednice koji su tvrdili da su druge fotografije ranije objavljene na još jednom servisu (kasnije obrisanom) pod nazivom Thug Shaker Central.

Ipak, s obzirom na to da su podeljene slike bile snimke ekrana, a ne link na izvornu objavu, nije moguće nezavisno proveriti njihovu autentičnost. Sadržaj ovih dokumenata, osim datuma i klasifikacije, takođe je zamagljen kada je prikazan Bellingcatu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    10. april 2023 | 23:17

    nemože ništa da procuri ako to neko ne želi i ako nije u nečijem interesu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA