Vreme čitanja: oko 3 min.

Ubica masakr prenosio preko Instagrama: Poslao poruku roditeljima, pa pobio kolege u Kentakiju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žrtve su identifikovane kao Džošua Barik (40), Tomas Eliot (63), Džulijana Farmer (45) i Džejms Tut (64).

  • 0
Connor Sturgeon, Luizijana, ubica Foto: Twitter

Ubica iz Luisvila Konor Sterdžon (25) emitovao je masakr uživo na Instagramu nakon što je roditeljima ostavio poruku u kojoj im je rekao da će napasti banku nakon što je otpušten.

Sterdžon je takođe ubijen u pucnjavi, iako je nejasno da li je umro od samonanošenja prostrelne rane ili ga je ubila policija. Osim njega, stradale su još četiri osobe, dok je devet povređeno.

Vlasti kažu da je Konor Sterdžon (25) počeo da puca u banci iz jurišne puške AR-15 u ponedeljak oko 8.30 ujutro po lokalnom vremenu, nakon što je otpušten sa pozicije saradnika u sindikatima i portfolio bankara.

Slike podeljene na društvenim mrežama pokazuju da je na svojoj Instagram priči postavio niz mimova — uključujući jedan iz "Ratova zvezda" koji kaže „Znam šta moram da uradim, ali ne znam da li imam snage da to uradim" i drugi: "Oni neće slušati reči ili proteste. Hajde da vidimo da li čuju ovo."

Tokom pucnjave, na policijskim skenerima se čulo da je Sterdžon bio samoubilački nastrojen i da je prijatelju poslao poruku da će "pucati u banku". Policija je takođe potvrdila da je Sterdžon uživo prenosio pucnjavu na svom Instagram nalogu, koji je ubrzo suspendovan.

Žrtve su identifikovane kao Džošua Barik (40), Tomas Eliot (63), Džulijana Farmer (45) i Džejms Tut (64).

Connor Sturgeon, Luizijana, ubica Ubica Konor Stardžon Foto: Twitter


Eliot je bio glavni demokratski donator, kome je guverner Andi Bešir bio prijatelj.

Policajac Nikolas Vilt (26), koji je ranjen u sukobu s ubicom, u kritičnom je stanju pošto je pogođen hicem u glavu.

Sterdžon je odrastao u Floids Nobu, u Indijani, i bio je košarkaška zvezda u srednjoj školi Floid Central, gde je njegov otac, Tod, radio kao trener.

Stariji Sterdžon dao je otkaz 2022. rekavši da želi da provodi više vremena sa Konorom i mlađim sinom, piše "Louisville Courier Journal".

Bivši Sterdžonov prijatelj i saigrač iz srednje škole opisao je ubicu kao pametnog, popularnog i sjajnog sportistu u srednjoškolskoj atletici, američkom fudbalu i košarci. Čak je i proglašen stipendistom nacionalnih zasluga 2015.

"Znam da svi uvek govore ovo o ubicama, ali zaista nikada ne bih očekivao da će to biti on“, rekao je neimenovani drug iz razreda za "Daily Beast".

Dobri klinac "Mr. Potres mozga" iz zaista dobre porodice

Dodao je da je Sterdžon uvek nosio kacigu tokom košarkaških utakmica jer je pretrpeo više potresa mozga. Čak je i njegov nalog Instagramu bio pod korisničkim imenom "Mr. Potres mozga."

"Velika stvar na koju se stalno vraćam je da smo u prvoj godini srednje škole zajedno igrali fudbal u osmom razredu, on je bio odsutan veći deo godine jer je imao više potresa mozga. Onda je imao još nekoliko u srednjoj školi", rekao je prijatelj.

"Ne kažem da je to uzrok, ali uvek se vraćam na to... Bilo je trenutaka kada sam se pitao, hoće li ga ovo sustići? Ali nikada na ovaj način. On je poslednja osoba za koju bih očekivao da će ovo uraditi."

Još jedan bivši prijatelj ubice takođe je rekao za CNN da nikada nije video nikakve znake upozorenja.

"Ovo je totalni šok. Bio je stvarno dobar klinac iz zaista dobre porodice", rekao je prijatelj. "Ne mogu ni da kažem koliko ovo nema smisla, ne mogu da verujem."

Sterdžon nije imao kriminalnu istoriju, a navodi se da su njegova majka i brat prišli policiji na licu mesta ispred banke da potvrde Konorov identitet.

Policija Luisvila saopštila je da je stigla na lice mesta u roku od tri minuta nakon što je napadač otvorio vatru i da ga je zatekla kako još puca.

Na snimcima pucnjave koji su objavljeni na internetu vide se policajci na licu mesta kako u ponedeljak u saobraćajnom špicu istrčavaju na ulicu i upozoravaju vozače da izađu iz automobila jer postoji "aktivan strelac".

Najmanje desetak policijskih automobila i troje kola hitne pomoći stiglo je na lice mesta, kao i agenti FBI i ATF.

U Lusivilu se nekoliko sati kasnije desila druga pucnjava, u kojoj je jedna osoba ubijena, a druga ranjena. Ove pucnjave, saopštila je policija, nisu povezane.

(Telegraf.rs)

Video: Stravičan napad u Norveškoj: Ubica izvršio masakr lukom i strelom na ulici, najmanje 4 mrtvih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA