Vreme čitanja: oko 1 min.

Putinov ogromni rov otkriven u Zaporožju? Navodno se vidi čak iz svemira, Ukrajinci ga ismevaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusi su za kopanje navodno angažovali radnike iz Kirgistana, a neki od njih žalili su se da nisu adekvatno plaćeni za svoj rad

  • 5
Ruski rovovi u Ukrajini Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je forsirao izgradnju velikog rova u Zaporožju, a mnogi stručnjaci upozoravaju da bi ovo moglo da bude deo velike kontraofanzive na kojoj Rusi rade.

Rov, koji se navodno vidi i iz svemira, dug je oko 45 kilometara. Nakon što je prošle godine anektirao četiri ukrajinske oblasti, Putin je navodno počeo da razmišlja o strategiji koja bi mu pomogla da zadrži okupirane teritorije.

Ovo utvrđenje nalazi se na oko 80 kilometara iza linije fronta. Na satelitskim snimcima iz Ukrajine vidi se da se ovo utvrđenje prostire od sela Semenivka do sela Marinivka.

Navodno ovo utvrđenje ima zemunice i skladište za protiv-tenkovske rakete.

Kopanje rova je u septembru prošle godine navodno počelo iz dva pravca. Rusi su za kopanje angažovali radnike iz Kirgistana, a neki od njih žalili su se da nisu adekvatno plaćeni za svoj rad.

Ukrajinci su na svoj način ismejali ovaj rov nazivajući ga jedinim uspehom Rusije u ratu.

Telegraf nije mogao nezavisno da proveri verodostojnost snimka.

"Pa, barem će oni u nečemu da pobede. Druge pobede neće biti. Neka budu rekorderi iz rovova", rekla je Natalija Gumenjuk, portparol južnih odbrambenih snaga Ukrajine.

I međunarodna javnost rov vidi kao "prećutno priznanje neuspeha Putinove invazije na Ukrajinu". U februaru prošle godine Putin je verovao da će ruske trupe biti dočekane sa cvećem uz ples dok budu zauzimali Kijev. Umesto toga, sada strahuje od nove ukrajinske kontraofanzive i gubitka teritorija koje još uvek drži u Zaporožju.

Otkrića o ogromnom rovu u Zaporožju došla su nakon što su tokom vikenda u glavnom gradu tog regiona poginule dve osobe. Guverner Zaporoške oblasti Jurij Malaško rekao je da je granatirano ukupno 18 mesnih zajednica.

"Tri osobe su poginule, a pet je ranjeno u subotu", rekao je Malaško.

U Zaporožju se nalazi i najveća evropske nuklearna elektrana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA