≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Počelo je Krimom, završiće se Krimom": Kako Rusija sprema poluostrvo za ukrajinsku kontraofanzivu?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Rusija je 2014. godine anektirala poluostrvo Krim

  • 8
Rusija, zastava, zastava Rusije Foto: Tanjug/AP

Ruske trupe se na okupiranom poluostrvu Krim navodno pripremaju za očekivanu ukrajinsku kontraofanzivu, pokazali su najnoviji izveštaji.

Vojnici duž cele linije fronta spremaju nove odbrambene položaje na Krimu, dok se veliki broj njihovih saboraca i dalje bori u Bahmutu.

Kijev se nada da će uspeti da maksimizira ruske gubitke i da će uspeti da ih iscrpe pre nego što pokušaju da probiju njihovu liniju napada uz pomoć novog oružja koje su dobili od Zapada. Gde će tačno početi kontraofanziva još uvek se ne zna jer Kijev strogo čuva sve podatke, mada neki stručnjaci smatraju da bi Kijev mogao da promeni neke planove nakon što su procurili tajni dokumenti Pentagona.

Krim je bio i ostaće glavni ruski cilj u ratu. Ovo poluostrvo je anektirano 2014. godine, a ovaj događaj označio je početak nove, "vruće" faze plana da Moskva kontroliše celu Ukrajinu. Iako su strani zvaničnici bili skeptični, političari u Ukrajini su više puta istakli da nameravaju da u potpunosti oslobode ovo poluostrvo.

"Počelo je Krimom, završiće se Krimom", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prošlog leta.

Bivši ministar odbrane Ukrajine i sadašnji savetnik predsednika Andrij Zagorodnjuk rekao je za Newsweek da ruska aktivnost na Krimu nije tajna.

"Naravno da Rusi pokušavaju da se utvrde na ovoj  teritoriji, ali mislim da neće uspeti. Ovo nije 20. vek i fizička utvrđenja ne mogu da garantuju da će snagom moći da zadrže poziciju. Mogu da budu napadnuti iz vazduha. Ne bih očekivao da će njihovo utvrđenje biti presudna stvar u ovom slučaju", rekao je on.

Nedavni satelitski snimci koje je objavio Washington post pokazali su da se na ovom poluostrvu nalazi čitava mreža utvrđenja, posebno blizu granice sa Ukrajinom. Ruske trupe drže most koji se proteže preko reke Dnjepar i spaja poluostrvo sa Rusijom. Neki delovi prolaze kroz okupirane gradove Maruipolj i Melitopolj.

Iza ovih okupiranih oblasti južne Ukrajine, Krim je odvojen od kopna Perekopskom prevlakom, koja je na najširoj tački. Samo dva puta, autoputevi M17 i M18, ulaze na Krim sa severa. Zapadni M17 je sada obložen ruskim rovovima i utvrđenjima.

Manji grad Medvedivka, na primer, nalazi se južno od ključnog mosta M18. Tamo su ruski inženjeri izgradili mrežu rovova dugu nekoliko kilometara koji bi trebalo da služi za zaštitu pešadije. Rov je u međuvremenu modifikovan i sada može da blokira i zarobi teška oklopna vozila.

Ruske trupe su takođe na oprezu zbog amfibijskih napada, iako je malo verovatno da će ukrajinske snage biti sposobne za takvo iskrcavanje. U Vitinu na zapadnoj obali Krima, ruske jedinice su izgradile rovove i duž plaže.

Ruska pojačanja

Satelitski snimci koje je objavila Al Jazeera takođe pokazuju pojačanje odbrane oko ruske pomorske baze Sevastopolj na jugozapadnom delu poluostrva, ključne strateške lokacije koja je igrala centralnu ulogu tokom zauzimanja Krima 2014. godine.

Bivši specijalni savetnik za ruska i evroazijska pitanja tadašnjeg komandanta američke vojske u Evropi generala Bena Hodžisa, rekao je za Newsweek da su nova ruska utvrđenja samo deo problema koji ima Kijev.

"Mislim da je ozbiljniji problem sama složenost geografske lokacije. Za napad na ukrajinske snage biće potrebno vreme, da bi uspeli da "nagrizu" ruske pozicije. Ukrajinci su dovoljno kompetentni da ne bi rizikovali da pokrenu samoubilačke napade na tako usku liniju fronta", rekao je on.

Moskva se okrenula ka novom odbrambenom položaju na jugu Ukrajine nakon povlačenja iz Hersona u novembru, koristeći reku Dnjepar kao barijeru za zadržavanje ukrajinskih trupa dok su ruske jedinice počele da se fokusiraju na utvrđivanje okupiranih delova Hersonske i Zaporoške oblasti.

Washington post je ranije pisao da onlajn oglasi za posao u Rusiji nude plate od 90 dolara dnevno za izgradnju rovova na Krimu pomoću drveta i betona. Generalštab ukrajinskih oružanih snaga je takođe u februaru saopštio da se novi ruski vojnici raspoređuju na Krim posebno zbog poboljšanja odbrane.

Nedavna kretanja trupa ukazuju na to da se Rusi pripremaju za odbranu u toj oblasti. Moskva Times je prošle nedelje objavila, pozivajući se na analitičara Brejdija Afrika, da su glavni borbeni tenkovi, borbena vozila pešadije i artiljerija nestali iz jedne ruske baze na severu Krima između 11. februara i 16. marta, pošto se nova odbrana pregrupisala duž prilaza ka poluostrvu.

Ruski zvaničnici su pričali o svojim pripremama. Prošlog meseca, Sergej Aksjonov, šef okupiranog Krima kojeg je imenovao Kremlj, rekao je da se izgradnja odvija nekonvencionalnim i asimetričnim pristupom zbog iskustva koje su imali sa oružanim neprijateljima".

"Bolje da pazimo nego da žalimo. Ja uvek kažem, ako želite mir, pripremite se za rat. Dakle, bolje je da budemo spremni. Krimljani i svi ostali Rusi mogu mirno da spavaju zbog toga", rekao je on.

Bivši premijer, predsednik, a sada zamenik predsednika ruskog saveta bezbednosti, Dmitrij Medvedev, upozorio je ranije u martu da će Moskva upotrebiti "apsolutno svako oružje da zaustavi ukrajinsko oslobađanje Krima".

"Oni se spremaju za ofanzivu, to svi znaju. Naš generalštab to prati i priprema svoja rešenja", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Si Đinping napustio Moskvu: Ispratila ga počasna garda, uz himne Kine i Ruske Federacije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA