Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajden u Severnoj Irskoj: Koliko koštaju bezbednosne mere zbog posete predsednika SAD

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove nedelje obeležava se 25 godina mirovnog sporazuma kojim je okončano 30 godina krvoprolića u Severnoj Irskoj,

  • 0
Bajden stigao u Severnu Irsku Tanjug/AP

U Severnoj Irskoj ove nedelje je povodom 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak u toku velika bezbednosna akcija koja obuhvata i troškove vezane za mere bezbednosti u okviru posete predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Procenjuje se da ukupni troškovi bezbednosnih mera iznose oko osam milijardi evra, piše BBC.

Policija je, inače, već upozorila javnost kako ne bi došlo do remećenja javnog reda i mira tokom Bajdenove posete, a angažovane su značajne bezbednosne snage.

Pomoćnik direktora Policijske službe Severne Irske Kris Tod rekao je da ovonedeljni događaji kada se obeležava godišnjica mirovnog sporazuma kojim je okončano 3o godina krviprolića u Severnoj Irskoj, podrazumevaju najveću policijsku operaciju u protekloj deceniji.

Povodom godišnjice mirovnog sporazuma, Bajden je doputovao u Belfast u utorak, a dočekao ga je britanski premijer Riši Sunak.

Cilj policije Severne Irske je da bezbednosni rizici budu svedeni na minimum. Oko 300 policajaca iz Velike Britanije raspoređeno je u Severnoj Irskoj tokom dvonedeljnog perioda kako bi pružili specijalnu podršku policijskoj operaciji.

Ona obuhvata policajce koji će biti u specijalnoj pratnji kolone vozila, specijalce sa vatrenim oružjem kao i one stručne za pretraživanje. Tajna služba MI5 nedavno je ocenila da je nivo pretnji od terorizma ozbiljan što znači da je rizik od napada vrlo verovatan.

Bajden, koji je veoma ponosan na svoje irske korene, planira da provede samo pola dana u Severnoj Irskoj koja je jedan od četiri konstitutivna entiteta Ujedinjenog Kraljevstva, a puna tri dana će boraviti u Republici Irskoj gde će imati susrete sa državnim zvaničnicima i svojim daljim rođacima.

Video: Ličnosti sveta: Džozef Bajden

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA