Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj francuski advokat je "lovac" na Putina: Optimista je jer nalog za hapšenje važi doživotno

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Važno je bilo da se nalog izda dok traju ratna dejstva"

  • 12
Emmanuel Daoud Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP / Profimedia

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina, optužujući ruskog predsednika da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini, kao i za nezakonitu deportaciju i ilegalno prebacivanje dece sa teritorije Ukrajine u Rusiju.

Za to što je do ovoga uopšte došlo, najzaslužniji su francuski advokat Emanuel Daud i njegove kolege iz advokatske kancelarije u Parizu. Krajem prošle godine, oni su sastavili prijavu protiv Putina i njegovih saradnika. Razlog je deportacija dece iz Ukrajine u Rusiju.

Još pre ovog koraka ukrajinske vlasti su počele da istražuju slučajeve odvedene dece. Francusko udruženje "Za Ukrajinu, njihovu i našu slobodu", kontaktiralo je zatim advokatsku kancelariju u Parizu specijalizovanu za međunarodno pravo.

"Bilo je to veliko iznenađenje za nas, to što je ovaj korak već sada završio sa nalogom za hapšenje Putina", rekao je Daud za BILD iznenađen zbog svog uspeha. Njemu i kolegama bilo je važno da se izda nalog za hapšenje dok traje rat, odnosno "tokom vremena dok se u Ukrajini čine najgori zločini".

Tako, smatra on, može po međunarodnom pravu, da se utvrdi odgovornost za to.

Vladimir Putin i mks u hagu Foto: Tanjug/AP

Prema procenama eksperata, deportacija ukrajinske dece u Rusiju počela je ubrzo posle početka ruske invazije. Jedan deo njih je preseljen sa porodicama, ali preko 16.000 dece odvedeno je samo.

Mnoga od njih, prema ekspertima, i pre rata su živela u ukrajinskim sirotištima. U nekim slučajevima, roditelji su im ubijeni, a deca, iako imaju rođake u Ukrajini, odvedena su u Rusiju i tamo data na usvajanje. Da bi zatrli tragove, dobila su nova ruska imena.

Emanuel Daud i njegov kolega Gabrijel Sebah prosledili su pravne aspekte ovog slučaja i prikupljene dokaze krivičnom sudu.

"Pri tome smo koristili sve izvore za istraživanje koje smo imali na raspolaganju. Pre svega, Putin i njegova komesarka za dečja prava Marija Lvova-Belova, takođe optužena kao organizatorka ovih postupaka, sami su puno govorili o tome u ruskim medijima", rekao je on.

Deca su "rusifikovana". Kako tvrdi, pokušali su da izbrišu njihovu ukrajinsku prošlost.

"A to nije ništa drugo do genocid, dakle, pokušaj da se istrebi jedan narod. To su radili i nacisti u Drugom svetskom ratu, kada su plavu decu uzimali iz Poljske i Čehoslovačke i odvodili u Nemačku", naveo je advokat.

Uprkos tome što je sastavljanje naloga za hapšenje uspeh, Daud i njegove kolege su realne i kažu da će hapšenje Putina i Lvove-Belove u praksi ići teško.

Sud u Hagu priznaju 123 zemlje koje su u obavezi da tražene ličnost, što pre, izruče sudu. Međutim, ako neka država ne želi da uhapsi Putina, on bi mogao da se pozove na predsednički imunitet, po međunarodnom pravu. Sličnih slučajeva bilo je i ranije.

I Daud veruje da bi Putin ili Lvova-Belova mogli da se nađu na sudu tek "kad se politička situacija u Rusiji promeni".

Uprkos tome, ovaj advokat i "lovac na Putina" je optimista.

"Moramo biti svesni jedne činjenice: Ovaj nalog za hapšenje važi doživotno. Nalog za Putinovo hapšenje je korak u pravom smeru", zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    16. april 2023 | 06:06

    Merd francais. Uhapsi Makro a koji donosi zakone bez pokrića svog biračkog tela i LILI ARLEM-BERBOK za isti zločin

  • Auuu

    16. april 2023 | 07:03

    Ovaj je bas neki opasan a jos francuz, oni su opasni u krevet samo im jezik radi . Pojesce ga Mark a nece ni znati od koga. Sad se spremite vi i nemci i cela evropa doslo vreme da vi radite kod nas u Rusiju, Kinu vasa era je zavrsena a Putin nek ga bog pozivi.

  • Od boga ce ti stici kazna

    16. april 2023 | 07:46

    Nemas sanse kad bi svako lovio najjaceg predsednika u svetu, pusti tvoji snovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA