Vreme čitanja: oko 2 min.

Zelenski reagovao na snimke na kojima su navodno obezglavljeni Ukrajinci: "Kako te zveri lako ubijaju"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U međuvremenu se oglasila i zvanična Moskva

  • 7
Volodimir Zelenski Foto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdao je oštro saopštenje pozivajući međunarodnezvaničnike na delovanje nakon što su društvenim mrežama počeli da kruže snimci koje prikazuju ukrajinske vojnike kojima su ruske snage navodno odrubile glave.

"Postoji nešto što niko na svetu ne može da zanemari. Kako te zveri lako ubijaju. Ovaj video, pogubljenje ukrajinskog zarobljenika. Ovo je video Rusije kakva jeste. Kakvih ljudi ima. Za njih nema ljudi. Sin, brat, muž, nečije dete. Ovo je video u kom Rusija pokušava da to učiniti novom normalnošću. Takva navika uništavanja života. Ovo nije nesreća. Ovo nije samo jedna epizoda. Tako je bilo i ranije. Tako je bilo u Buči. Hiljadu puta. Svi moraju da reaguju. Svaki vođa", rekao je Zelenski.

Prvi video, koji je 8. aprila objavljen na proruskom kanalu na društvenim mrežama, navodno su snimili ruski plaćenici iz grupe Vagner, a navodno prikazuje obezglavljena tela dvojice ukrajinskih vojnika kako leže na tlu pokraj uništenog vojnog vozila. U videu se čuje glas vojnika koji je izmenjen kako bi se sprečila identifikacija.

"Oklopno vozilo je sjeb*la mina", kaže glas koji govori ruski jezik.

On očigledno misli na tela na tlu, a dok se smeje nastavlja da priča.

"Ubili su ih. Neko im je prišao. Prišli su im i odsekli im glave", govori navodni ruski vojnik.

Ako je sudeći po snimku dvojici vojnika su navodno odsečene i ruke.

Ruski profili na društvenim mrežama kažu da je video snimljen u blizini Bahmuta u istočnoj Ukrajini, koji je poprište najžešćih borbi u ratu već nekoliko meseci, a u kojima Vagnerovi borci aktivno učestvuju. Lokacija videa nije nezavisno potvrđena.

Drugi video, koji je objavljen na Tviteru i jako je zamućen, izgleda kao da je snimljen tokom leta zbog količine lišća na tlu, piše CNN.

Navodno prikazuje ruskog borca koji koristi nož kako bi odrezao glavu ukrajinskom vojniku. Glas na početku videa sugeriše da je žrtva možda još bila živa kada je napad počeo.

U međuvremenu se oglasila i zvanična Moskva.

Kremlj kaže da je video koji se pojavio na internetu, a koji navodno prikazuje odrubljivanje glave zarobljenog ukrajinskog vojnika "užasan".

Moskva je takođe pozvala na proveru autentičnosti videa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    12. april 2023 | 15:33

    A kad Ukrajinci spaljuju žive Ruse na lomači onda je to normalno i nijedan zapadni medij to nece objaviti... Pritom, znamo kakve se sve manipulacije rade sa ovakvim snimcima, i znamo kzko se lagalo i manipulisalo sa navodnim masakrom u Buči itd.

  • Дража

    12. april 2023 | 16:25

    Интернет је чудо!

  • Дража

    12. april 2023 | 16:01

    Интернет је чудо! Z

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA