Vreme čitanja: oko 3 min.

U rezidenciji premijera Kanade žive pacovi: Ugostila Kenedija i princezu Dajanu, sad je "nacionalna sramota"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sudbina rezidencije u kojoj se nekad okupljala svetska elita potpuno je neizvesna

  • 0
24 Sussex Drive Foto: Sean Kilpatrick / PA Images / Profimedia

Od Bele kuće do Dauning strita 10, politički lideri žive u nekim od najpoznatijih zvaničnih rezidencija na svetu.

Ali u Kanadi, sudbina zgrade poznate pod imenom 24 Saseks Drajv, rezidencije premijera više od 70 godina, potpuno je nepoznata s obzirom da zdanje intenzivno propada.

Spisak problema bi odvratio i najambicioznijeg kupca koji bi tražio majstore za popravku.

Rezidencija koja je ugostila svetsku elitu – od Džona Kenedija do princeze Dajane i Mihaila Gorbačova – sada je prazna, zidovi prepuni azbesta, olova i buđi, zastarelih električnih instalacija i zarđalih vodovodnih cevi  i samo što se ne sruši, kažu u saveznoj agenciji.

Prozori propuštaju hladan zimski vazduh u Otavi, a kući nedostaje centralna klimatizacija tokom letnjih meseci.

Poslednje veće renoviranje nekadašnje vile jednog barona izgrađene 1868. na južnoj obali reke Otave, završeno je 1951. godine Procenjeni troškovi njene nove popravke premašuju više od 23 miliona evra.

Poslednji u nizu problema je "najezda glodara" i prljavština koju za sobom ostavljaju, kao i njihova uginula tela među zidovima i u tavanskom i podrumskom prostoru, navodi Nacionalna komisija za kapital (NCC), savezna agencija koja upravlja imovinom.

"Mora da se sruši do temelja", kaže autor knjige "Biti premijer" Džej Di Em Stjuart za BBC. On nije jedini koji trenutno stanje državne imovine naziva "nacionalnom sramotom“.

Džastin Trudo ne bi ponovo živeo tamo

Kuća u ulici Saseks Drajv 24 je prazna od 2015. godine. Rezidencija od 34 sobe na 1.115 kvadrata nekada je bila dom iz detinjstva Džastina Trudoa. Živeo je tamo kada je njegov otac Pjer Eliot Trudo, bio premijer.

Ali kada je on postao premijer odlučio je da preseli svoju porodicu u dvospratnu zgradu od cigle u državnom vlasništvu, udaljenu oko kilometar odatle.

Justin Trudeau, Džastin Trudo Foto: Tanjug/AP

"Pre nekoliko godina sam doneo odluku da se ne uselim u tu kuću i da obezbedim da moja porodica živi u manjem, ali boljem mestu u Rido Kotidžu“, rekao je Trudo nedavno novinarima posle objavljivanja vesti da su rezidenciju zauzeli glodari.

Za razliku od Bele kuće i Dauning strita 10, Saseks je uvek bio prava kuća za život. Nikada nije imala izvršnu funkciju – ne služi kao službeno radno mesto za premijere i osoblje, čije su kancelarije bliže parlamentu, a premala je da bi tu mogle da se organizuju svečane večere.

Politički vruć krompir

Ipak, kako je dozvoljeno da propadne zvanična rezidencija kanadskih premijera?

Neodržavanje kuće datira oko četiri decenije, rekao je Stjuart, u vreme kada je Brajan Malruni bio premijer.

"Kad god bi uradio renoviranje Saseks Drajva ili neke popravke, mediji bi ga odmah kritikovali zbog ekstravagancije“, rekao je on.

A tokom 1970-ih, Pjer Eliot Trudo se našao na meti kritika zbog nadogradnje kuhinje i obezbeđenja, koje su njegovi politički protivnici okarakterisali kao "razbacivanje javnim finansijama", kao i zbog izgradnje bazena na imanju koje plaćaju privatni donatori.

Od tada su premijeri izbegavali da troše značajnija sredstva da bi zgradu održali u pristojnom stanju.

U političkom smislu, trošenje novca na rezidenciju postalo je "toksično" kao i azbest u njegovim zidovima, navodi britanski radio.

Popraviti ili zaboraviti rezidenciju?

"Sve što premijer odluči da potencijalno može imati koristi — to je jedan od razloga zašto je ta kuća propala od vremena kada sam ja tamo živeo — jeste da nijedan premijer ne želi da potroši ni peni dolara poreskih obveznika na održavanje kuća“, rekao je sam Trudo u intervjuu za CBC 2018.

Sam Džastin Trudo ranije je rekao da je jedan od razloga zašto ta kuća propada upravo taj što nijedan premijer ne želi da potroši ni cent poreskih obveznika za njenu restauraciju.

Sada je pitanje da li platiti popravku rezidencije ili je srušiti i izgraditi novo zdanje. Tu odluku  Trudo je prepustio birokratama, rekavši ranije ovog meseca da su "konsultacije u toku".

Anketa javnog mnjenja koju je sproveo neprofitni institut Angus Reid sugeriše da se zemlja protivi renoviranju rezidencije. Trećina ispitanika smatra da je najbolje da se krene od nule i izgradi moderan dom za šefa vlade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA