Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je Džek (21) imao pristup tajnim dokumentima Pentagona? Danas izlazi pred sudiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džek će se danas pojaviti pred sudom u Bostonu, nakon hapšenja zbog sumnji da je povezan sa curenjem poverljivih američkih vojnih obaveštajnih podataka o ratu u Ukrajini

  • 1
Jack Teixeira, Džek Tešira Foto: Facebook

Nakon što je juče zbog curenja strogo poverljivih vojnih dokumenta uhapšen Džek Tešira (21), nameće se pitanje kako je moguće da je tako nisko pozicionirani pripadnik vojske imao pristup strogo poverljivim dokumentima Pentagona.

U dokumentima koji su procurili na internet, podsetimo, nalaze se detaljne obaveštajne procene kako savezničkih, tako i protivničkih vojski, pa i onih koje su uključene u rat u Ukrajini.

Na to pitanje pokušao je odgovoriti Džon Miler, CNN-ov analitičar za pravosudna i obaveštajna pitanja.

Kako je, dakle, 21-godišnjak na niskoj poziciji u Nacionalnoj gardi vazdušnih snaga imao pristup takvim materijalima?

"Morate da razumete koliko se u vojsci oslanjamo na mlade ljude kojima dajemo osetljive poslove. Džek Tešira radio je u obaveštajnom krilu Nacionalne garde vazdušnih snaga. Radi se o vitalnom i vrlo osetljivom poslu. Oni upravljaju dronovima koji lete na tzv. ISR (obaveštajno/nadzornim) misijama podrške našem ratnom vazduhoplovstvu na mestima kao što su Irak, Avganistan i Sirija i pružaju podršku timovima za specijalne operacije, koji mogu biti poslati bilo gde na poverljive misije", rekao je Miler.

On tvrdi da to znači da takvim sistemima treba širok pristup obaveštajnim podacima i analizama jer bi mogle da budu angažovane na više lokacija protiv više različitih pretnji.

"Njihova druga misija je prikupljanje obaveštajnih podataka u online sferi, što je zapravo još širi opseg posla od ovog prvog", navodi CNN-ov analitičar

On tvrdi da je situacija vrlo jednostavna, jer se u vojnu službu uglavnom prijavljuju mlađi ljudi.

"U vojsci imaju misiju koju moraju da obave, ali i da uče i napreduju. U većinu njih možemo da se pouzdamo i oni su verni zakletvi koju su dali. Međutim, u vojsku ipak stižu pripadnici ljudske vrste, pa tako u nju uđu i Edvard Snouden i drugi ljudi koji izdaju zakletvu i nakon toga ih uhapsimo, osim Snoudena koji je pobegao, i oni moraju da plate kaznu za svoje postupke", rekao je on.

Džek će se danas pojaviti pred sudom u Bostonu, nakon hapšenja zbog sumnji da je povezan sa curenjem poverljivih američkih vojnih obaveštajnih podataka o ratu u Ukrajini, prenosi BBC. Tešeru (21) je u četvrtak uhapsio FBI u njegovoj porodičnoj kući u Dajtonu, u ruralnom delu savezne države Masačusets.

Navodi se da je Tešera, koji se prema službenoj evidenciji pridružio Nacionalnoj gardi 2019. godine i imao niži čin, gajio skepticizam politici vlade, ali njegovi prijatelji kažu da on nije ni uzbunjivač, niti strani agent.

(Telegraf.rs)

Video: Kad je policija za petama, neki se pretvaraju u Tarzane: Muškarac skinut sa drveta pri hapšenju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA