Vreme čitanja: oko 1 min.

Besne borbe u Sudanu, subobi nastavljeni treći dan: Poginulo najmanje 97 ljudi, stanje u bolnicama teško

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dve strane dogovorile su tročasovni prekid neprijateljstava i pauzu u borbama u nedelju, kako bi bile omogućene humanitarne evakuacije koje su predložile Ujedinjene nacije

  • 0
Sudan sukobi Foto: Tanjug/AP

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta.

Od izbijanja borbi u subotu najmanje 97 civila je poginulo, a 365 je povređeno, saopštile su medicinske službe.

Lekari su upozorili da je situacija u bolnicama u Kartumu izuzetno teška i da borbe sprečavaju i osoblje i sanitet da dođu do povređenih.

To je prvi takav sukob otkako su te dve frakcije udružile snage da zbace političkog veterana, islamističkog autokratu Omara al-Bašira 2019. godine, prenosi londonski Guardian.

Burhan i Hemedti dogovorili su tročasovni prekid neprijateljstava i pauzu u borbama, kako bi bile omogućene humanitarne evakuacije koje su predložile Ujedinjene nacije, saopštila je misija UN u Sudanu.

Dogovor je, međutim, u velikoj meri ignorisan nakon kratkog zatišja, navodi Guardian.

U nedelju i rano u ponedeljak, RSF je tvrdio da je zauzeo lokacije u glavnom gradu Kartumu, kao što je predsednička palata i susedni grad Omdurman, kao i u zapadnom regionu Darfur i aerodrom Merove na severu zemlje, prenosi BBC.

Međutim, neki izveštaji su ukazivali da je vojska povratila kontrolu nad aerodromom, a vojska je rekla da ima posla sa "malim džepovima pobunjenika".

Vojska je ranije negirala da je RSF zauzeo ključne lokacije u prestonici, a svedoci u zemlji rekli su agenciji Reuters da izgleda da vojska ostvaruje dobit nakon što je vazdušnim udarima minirala baze RSF.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA