≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkriven identitet "Donbas devuške": Lepa Sara širila rusku propagandu, ona je u stvari Amerikanka

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grupa novinara tvrdi da je Donbas devuška objavila i lažnu verziju tajnih dokumenata iz Pentagona

  • 1
donbass devushka Sarah Bils Foto: Twitter

Iza glavnog ruskog propagandnog kanala poznatog po širenju dezinformacija o ratu u Ukrajini pod nazivom "Donbas devuška", koji je objavio i lažnu verziju "tajnih dokumenata iz Pentagona", stoji bivša časnica američke mornarice koja je nedavno otpuštena iz aktivne vojne službe.

Naime, ispostavilo se da je "Devojka Mila iz Luganska", koja vodi podkaste s proruskim propagandistima - Sara Bils, razvedena 37-godišnja Amerikanka iz Nju Džersija. Razotkrili su je članovi "North Atlantic Fella Organisation" (#NAFO), onlajn zajednice koja se bori protiv ruske propagande.

NAFO je uporedio fotografije i druge informacije iz jednog od podkast videa i otkrio da je njeno pravo ime Sara Bils, ali ga je nedavno službeno promenila u drugo, više rusko ime, prenosi Jutarnji.

Donbas devuška pojavila se na društvenim mrežama nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Izgradila je značajan broj pratilaca pojavljujući se kao lice ruske propagande, skupljajući novac za rusku invaziju.

Njen kanal na Telegramu objavljuje više "zabranjenih" sadržaja, uključujući memeove, lažne slike i ultra-nasilje: poput podržavanja ubistva američkog dobrovoljca koji je otišao u Ukrajinu, videa mrtvih Ukrajinaca i videozapise podrške odrubljivanju glave ukrajinskom zarobljeniku od strane Vagnerovaca.

Koristeći razne pseudonime, uključujući CheburekiVibes, MeatballSubZero, YuGopnik, GhostofLugansk, prikupila je 135.000 pretplatnika za svoj podkast na kojem emituje s bakalarskim "ruskim" naglaskom.

Nekoliko njenih naloga na Tviteru je suspendovano, ali neustrašiva Bils je izgradila Donbas devuškino carstvo dezinformacija - pod nazivom "devojka i mačka protiv celog sveta".

Jutjub kanal otvorila je prošlog jula, a zatim još jedan Tviter nalog pod imenom @Luganskforlife.

Takođe, barem na društvenim mrežama, tvrdi da je stručnjak za geopolitiku i istoriju kao i da studira na Školi politike i globalnih studija na Univerzitetu Arizona.

Međutim, razlike između njene ličnosti na društvenim mrežama i stvarnosti su zapanjujuće.

Dok je svojim pratiocima govorila da se nalazi u Lugansku, zapravo se nalazila na sudu gde je vodila spor sa svojim suprugom. Takođe, okolnosti pod kojima je Bils napustila mornaricu nisu jasne.

Učestvovala je u sudaru pri velikoj brzini, ali tvrdnje da je otpuštena zbog vožnje u pijanom stanju nisu potvrđene i ne postoje sudski zapisi da je procesuirana.

Sama Bils tvrdi da je "izbačena" iz vojske zbog svojih "levičarskih stavova".

Bivši saradnici izrazili su zabrinutost za njeno mentalno zdravlje i nazvali je patološkom lažljivicom. Njena majka tvrdila je da njena ćerka često izmišlja priče.

Intervjuisana tokom vikenda u svom domu, Bils je priznala da je administratorka računa Donbas devuška i voditeljka podkasta.

Dodala je da je jedna od 15 osoba uključenih u vođenje mreže i odbila je da imenuje ostale.

Prema Wall Street Journalu, Telegram račun Donbas devuška odigrao je ključnu ulogu u širenju tajnih američkih dokumenata iz Pentagona koje je navodno objavio avijatičar prve klase Džek Tešira, postavljajući ih na niz opskurnih internetskih čet soba. No Bils je negirala da je lično umešana.

Podeljene su dve verzije ključnih dokumenata: jedna je pokazala da ruski gubici daleko premašuju ukrajinske, a druga loše uređena verzija pokazala je suprotno. Grupa istraživačkih novinara Belligcat tvrde da je lažnu verziju dokumenata koja tvrdi da Ukrajina ima odnos gubitaka vojnika 7 prema 1 i da "gubi rat" kreirao Telegram kanal "Donbass devuška ", no Bils tu tvrdnju negira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusko

    17. april 2023 | 16:28

    nije ni cudo sto novinari ginu jer mnogo lazu i petljaju se za saku dolara gdje im nije mjesto.po njihovom izvjestaju ukrajinci su dogurali do moskve iako svaki dan gube ljudstvo i dio teritorije,.zato netreba vjerovati i panicaiti,.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA