Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski špijuni preko "Tindera" regrutuju obaveštajno zanimljive Nemce: NATO upoznat sa problemom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Druge vlade su ranije upozoravale da bi špijuni i strani obaveštajni organi mogli da koriste aplikacije za upoznavanje poput "Tindera" da pronađu izvore i prikupljaju informacije.

  • 3
Tinder, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Ruski špijuni koriste "Tinder" da za svoju stranu regrutuju nemačke političare i vojnike kako bi dobili obaveštajne podatke u vezi sa ratom u Ukrajini, navodi nemačka kontraobaveštajna služba, javlja "Business Insider".

Nemački list "Welt am Sonntag" objavio je da ruski agenti posebno traže aplikaciju za upoznavanje političara i pripadnika Bundesvera, nemačkih oružanih snaga, kako bi pokušali da ih "regrutuju kao izvore informacija".

Ovo navodi nemačka vojna kontraobaveštajna služba, poznata pod akronimom MAD.

MAD je potvrdila za "Welt am Sonntag" da "pripadnici drugih obaveštajnih službi (npr. ruske) koriste društvene mreže da bi posebno uspostavili kontakte sa pripadnicima Bundesvera" kako bi pokušali da dobiju informacije i možda ih čak i regrutuju.

Takođe je potvrđeno da je "Tinder" jedna od platformi društvenih medija koja se koristi.

Informacija je podeljena na sastanku predstavnika NATO-a u Nemačkoj, preneo je "Welt".

Nemačka je jedan od najvećih saveznika Ukrajine od invazije Rusije u februaru 2022. godine, a hiljade ukrajinskih vojnika je obučeno u toj zemlji.

Nemačka savezna kancelarija za zaštitu ustava saopštila je da je nivo ruskih špijuna u Nemačkoj sada na istom nivou kao tokom Hladnog rata, izvestio je "Welt".

Druge vlade su ranije upozoravale da bi špijuni i strani obaveštajni organi mogli da koriste aplikacije za upoznavanje poput "Tindera" da pronađu izvore i prikupljaju informacije.

Šef australijske agencije za nacionalnu bezbednost upozorio je u februaru 2022. da izgleda da strani špijuni koriste aplikacije za upoznavanje, uključujući "Tinder", kako bi pokušali da dobiju informacije od građana koji imaju pristup osetljivim obaveštajnim podacima.

On nije imenovao nijednu konkretnu državu.

Zvaničnik američkog Ministarstva pravde upozorio je 2020. da bi strane obaveštajne službe mogle da koriste podatke koje ljudi stavljaju u svoje aplikacije za sastanke.

Moskva već koristi "Tinder" za prikupljanje podataka o sopstvenim građanima. Rusija je 2019. godine naredila "Tinderu" da preda podatke korisnika obaveštajnoj službi te zemlje.

Ali aplikaciju za upoznavanje su koristili i drugi u vezi sa tekućim ratom u Ukrajini.

Korisnici "Tindera" mogu da plate za funkciju koja im omogućava da razgovaraju sa ljudima u drugim zemljama. Neki su to iskoristili da pokažu ljudima u Rusiji kakva je bila invazija, pošto su oni suočeni sa strogo kontrolisanim ruskim državnim medijima, zaključuje ovaj portal.

(Telegraf.rs)

Video: Tajni video otkriva kako se odvijao lanac špijunaže u Bugarskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nista novo

    20. april 2023 | 07:07

    Istina je da su nemci najveci zlocinci bili I ostali predsednik im toliko jak da se samo u javnosti pojavi kad neko umre da uruci saucesce I da Ide na sahrane iz pozadine rade hitlerovi potomci ovo zlo inflacija ih rastura sutra opet vozovi staju koji je gubitak za radnika djake I ostale

  • Čupo

    20. april 2023 | 08:13

    KGB aždaja se povampirila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA