≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ogromna količina droge i oružja zaplenjena u velikoj akciji Interpola: Za mesec dana uhapšeno 14.000 osoba

Vreme čitanja: oko 1 min.

U akciji su učestvovale Argentina, Bolivija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj

  • 0

U najvećoj policijskoj akciji koja je sprovedena u Srednjoj i Južnoj Americi zaplenjena je rekordna količina droge i oružja, saopštio je Interpol.

Vrednost zaplenjene droge procenjena je na 5,7 milijardi dolara, a oduzeto je nekoliko hiljada komada nedozvoljenog oružja. U ovoj velikoj policijskoj akciji koja je trajala od 12. marta do 2. aprila, učestvovalo je 15 zemalja.

Interpol je saopštio da je u akciji "Okidač IX" uhapšeno 14.260 osoba. Pronađeno je 8.263 komada oružja i 306.000 komada municije, 203 tone droge, kao i 372 tone sredstva za proizvodnju narkotika.

U akciji su učestvovale Argentina, Bolivija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj.

Do operacije je došlo u trenutku kad je Meksiko, uz podršku šesnaest američkih saveznih država i nekoliko karipskih zemalja, podigao tužbu protiv proizvođača oružja iz SAD-a, s ciljem da ih se proglasi odgovornima za omogućavanje krijumčarenja oružja preko granice.

Više od polovine "kriminalnog oružja" koje je oduzeto i pronađeno u srednjoj Americi poiče iz SAD-a, prema podacima američke agencije za kontrolu oružja ATF.

Ta brojka za Meksiko iznosi 70 odsto, a 80 odsto za ostale karipske zemlje.


(Telegraf.rs)

Video: Policijska akcija hapšenja zbog droge i organizovanog kriminala

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA