Vreme čitanja: oko 2 min.

Holandski obaveštajci upozoravaju: Teorije zavere sve veći problem, predstavljaju ozbiljnu pretnju demokratiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Holandska obaveštajna agencija upozorava da teorije zavere predstavljaju "ozbiljnu pretnju"

  • 1
Teorije zavere korona virusa Pixabay/PrintScreen

Teorije zavere koje tvrde da vladu, novinare i naučnike kontroliše "mala, zla elita" predstavljaju "ozbiljnu pretnju demokratskoj vladavini zakona", upozorila je u ponedeljak holandska obaveštajna agencija.

Opšta obaveštajna i bezbednosna služba (AIVD) je u svom godišnjem izveštaju opisala antiinstitucionalni ekstremizam kao dugoročnu pretnju demokratiji, s obzirom na to da se lažne poruke nastavljaju širiti i prilagođavati aktuelnim događajima, javlja bnonews.com.

"U početku su se fokusirali uglavnom na mere protiv koronavirusa. Nakon što je većina njih ukinuta, broj pratilaca je privremeno opao", navodi agencija. "Klimatska kriza, emisija azota i rat u Ukrajini sada se sve više teme razgovara i oni koji šire te teorije ponovo dobijaju podršku."

Teorije zavere se često fokusiraju na ideju da mala, zla elita kontroliše ne samo vladu već i pravni sistem, medije i nauku. "Veliko resetovanje", koje se često povezuje sa Svetskim ekonomskim forumom, QAnonom, 15-minutnim gradom i Novim svetskim poretkom, dobro su poznate teorije zavere.

"Ova elita navodno nastoji da nametne totalitarnu državu nadzora i želi da potisne Holanđane, učini ih robovima ili ih čak ubije", navodi se u izveštaju. "Ova elita navodno inscenira događaje i pojave kako bi opravdala sve veću kontrolu, kao što su pandemija koronavirusa, kriza s azotom i rat u Ukrajini."

Holandska obaveštajna agencija procenjuje da u Holandiji ima više od 100.000 ljudi koji su sledbenici antiinstitucionalnih teorija zavere.

"Sledbenici ovog narativa kažu da žive na okupiranoj teritoriji i da su u ratu s elitom", navodi agencija. "Kažu da ljude koji su deo elite treba hapsiti, suditi im pred sudom, kao i da bi neki od njih trebalo da budu pogubljeni."

U izveštaju se navodi da sledbenici ovih teorija zavere generalno ne pozivaju na nasilje, ali njihov izbor reči – biti "u ratu" sa neprijateljem – mogao bi da inspiriše neke ljude da izvrše napade. Prošle godine je jedan muškarac uhapšen zbog navodnog planiranja ubistva holandskog premijera Marka Rutea.

"Drugo, kontinuirano širenje lažnih i neprijateljskih poruka može dovesti do takvog nepoverenja u legitimnost ministara, članova parlamenta, sudija, policajaca, novinara i naučnika da ometa njihov rad", navodi se u izveštaju. "Ovakvo podrivanje demokratskih institucija, u kombinaciji sa široko podeljenim nepoverenjem i neangažovanjem građana, moglo bi da ugrozi demokratsku vladavinu prava", navodi se u izveštaju.

Sledbenici teorija zavere ne žele nužno da se otarase demokratije, vlade, medija ili nauke u celini, ali žele da promene način na koji se ona vodi, a neki traže paralelno društvo sa sopstvenom vladom u senci i valutom.

Holandski političar Tijeri Bode, lider stranke Forum za demokratiju (FVD), optužen je za višestruko širenje dezinformacija poslednjih godina. On je prihvatio etiketu teoretičara zavere u intervjuu krajem prošle godine.

"Ja sam teoretičar zavere. Verujem da nama upravlja globalna zavera zlih gmizavaca", rekao je političar. Njegova stranka se takođe zalagala za stvaranje "Forumlanda", paralelnog društva sa sopstvenom valutom i školama.

(Telegraf.rs)

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iki

    19. april 2023 | 12:39

    Sve sto je bilo teorija zavere pogotovu u zadnje 3-4god sve se na karju desilo,sada je teorija zavere u stvari istina a to njima i smeta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA