≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stoltenberg u iznenadnoj poseti Kijevu prvi put od početka rata: "Ukrajini je mesto u NATO-u"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Severnoatlantska alijansa je podržala Ukrajinu tako što su njene države članice poslale oružje toj zemlji, ali ne i vojnike

  • 5
Jens Stoltenberg Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je boravio u prvoj poseti Kijevu od napada Rusije na tu zemlju, u znak podrške Ukrajini dok se priprema za kontraofanzivu.

On je rekao da je "budućnost Ukrajine u NATO-u".

"Da budem jasan, Ukrajina je zaslužila svoje mesto u evroatlantskoj porodici. Pravo mesto Ukrajine je u NATO-u i vremenom će vam naša podrška pomoći da to postane moguće", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za medije sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Rojters.

Stoltenberg je obećao da će NATO nastaviti da šalje vojnu pomoć Ukrajini, dodavši da su članice Alijanse do sada obučile desetine hiljada ukrajinskih vojnika i obezbedile 65 milijardi evra vojne pomoći.

"NATO stoji uz vas danas, sutra i koliko god bude bilo potrebno", rekao je on.

Stoltenberg je odao poštu ukrajinskim vojnicima koji su poginuli u ratu i pregledao oštećenu rusku vojnu opremu izloženu na centralnom trgu u Kijevu, izjavio je Rojtersov fotoreporter.

Severnoatlantska alijansa je podržala Ukrajinu tako što su njene države članice poslale oružje toj zemlji, ali ne i vojnike.

Jens Stoltenberg Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Tokom posete Kijevu, generalni sekretar NATO-a pozvao je Zelenskog na samit Alijanse koji će biti održan u julu u Vilnjusu.

Ukrajina svoju budućnost vidi u NATO savezu i prošlog septembra je uputila zahtev za ubrzano članstvo nakon što je, kako Kijev tvrdi, Kremlj anektirao četiri ukrajinska regiona.

Moskva smatra NATO neprijateljskim vojnim savezom, koji je sklon da zadire u ono što ona vidi kao svoju sferu uticaja. Ukrajina je stekla nezavisnost 1991. godine posle raspada Sovjetskog Saveza.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    20. april 2023 | 13:49

    NATO U BLATO. ŽIVELA RUSIJA ŽIVEO PUTIN.

  • Гаргамел

    20. april 2023 | 14:00

    Послали оружје али НЕ и војнике! Занимљиво, најмоћнији војни савез у историји човечанства ћути а донедавно су по целом свету војно интервенисали.

  • Fasisti

    20. april 2023 | 13:46

    kod fasiste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA