Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaki peti ruski zatvorenik u Ukrajini je HIV pozitivan? Obećani im lekovi ako pristanu da se bore

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Brza ili spora smrt" - zatvorenici biraju rat da bi dobili spasonosne lekove

  • 6
Ruski vojnici Herson Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Oko petine ruskih zatvorenika poslatih da se bore u Ukrajini je HIV pozitivno, procenjuju ukrajinske vlasti, prenosi The News York Times u novom izveštaju.

Nekoliko zarobljenih ruskih vojnika reklo je za Times da su im obećali spasonosne antivirusne lekove ako pristanu da se bore.

Jedan zarobljenik rekao je da je prihvatio ponudu da se bori u Ukrajini jer ga je ruski zatvorski sistem lišio zaliha efikasnih lekova koji su mu bili potrebni da preživi.

Timur (37) je rekao da je u zatvoru stavljen na lekove protiv HIV-a za koje se plašio da su neefikasni i da se brine da neće preživeti na ovim tretmanima tokom svoje kazne.

Identifikovan je samo po imenu kako bi se izbegla osveta ako se vrati u Rusiju.

On je rekao da mu je u decembru ponuđena alternativa - šest meseci sa zloglasnom Vagner grupom koja se bori u Ukrajini u zamenu za pomilovanje i obećanje zaliha antivirusnih lekova.

"Shvatio sam da ću imati brzu ili sporu smrt", rekao je on, misleći na veliki broj poginulih među vojnicima Vagner grupe.

"Odabrao sam brzu smrt", rekao je on.

Dok antivirusni tretmani ne leče HIV, mogu da smanje virusno opterećenje, čineći ljude manje podložnim bolestima uzrokovanim oslabljenim imunološkim sistemom.

Drugi HIV pozitivan vojnik, koji se borio sa Vagner grupom, identifikovan samo kao Ruslan, rekao je za The Times da se pridružio plaćeničkoj grupi u decembru, nakon što je osuđen na 11 godina zatvora zbog dilovanja droge. U tom trenutku odslužio je samo godinu dana.

Rekao je da se u to vreme plašio za svoj život jer lekovi koje je primao u kaznenoj koloniji nisu suzbijali njegovo HIV virusno opterećenje. Prošle godine je bio vezan za krevet zbog upale pluća, a kasnije mu je pozlilo dok je bio u kampu za obuku Vagner grupe, navodi list.

Ruslan je rekao da je očekivao da će umreti od bolesti u zatvoru kao posledica neefikasnog lečenja, pa je na kraju bio zahvalan što je dobio ponudu da se bori u zamenu za lekove, navodi Times.

Grupa Vagner je glavna proruska snaga koja se trenutno bori za zauzimanje ukrajinskog grada Bahmuta, bitke koju je američki general Mark Mili, predsedavajući Zajedničkog načelnika štabova, nazvao "festom pokolja" za ruske snage.

Govoreći na konferenciji za novinare u februaru, Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, rekao je da grupa tretira svoje osuđenike regrute kao "topovsko meso".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maricic aleksandar

    22. april 2023 | 15:54

    svaki sesti ruski zatvorenik u ukraini je transeksualac kome su obecali besplatnu operaciju pola ako se bore u ukraini, a svaki osmi je reinkarnacija dalaj lame kome su obecali put u tibet ako sluze sest meseci u vagneru,

  • Boža zemunac

    22. april 2023 | 16:43

    Amerima, posebno " verujem ".

  • Слобо

    22. april 2023 | 16:38

    Кажу украјински извори...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA