Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako ruska vojska tretira dezertere i pijanice: "Molim vas, pomozite nam! Spasite nas od smrti!"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U blatu smo, na kiši, svi smo mokri. Lica mojih kolega su razbijena, posvedočio je Pavel Gorelov.

  • 0
Oko, muškarac Foto: Shutterstock

Internetom kruže video-snimci navodnih ruskih vojnika s jezivim svedočanstvima o tome kako ih komandiri drže u podzemnim kavezima s rešetkama na vrhu. Pritom im uskraćuju vodu i hranu jer se odbijaju da se bore ili se opijaju, piše "Telegraph".

"U blatu smo, na kiši, svi smo mokri. Lica mojih kolega su razbijena. Znate li što smo učinili? Popili smo nekoliko piva", ispričao je na jednom snimku ruski vojnik po imenu Pavel Gorelov. Tvrdi da je pripadnik 99. puka.

Snimak prikazuje nekoliko muškaraca u ruskim uniformama kako sede na tvrdom podu dok pada kiša. Izgleda kako da je nekoliko njih teško povređeno, s krvavim posekotinama na natečenim licima i crnim očima. Jedan puši, ali priča jedva razumljivo.

"Apelujem na glavnog tužioca da nam pomogne. Videli ste ove uslove", rekao je Gorelov.

Na drugom snimku ruski vojnik, verovatno iz iste jedinice, žali se da su ga držali u otvorenoj jami.

Flarit Baitemirov objašnjava da je bio dobrovoljac iz Saratova u južnoj Rusiji i da su ga u jami držali od kraja marta.

"Zarobili su me moji Rusi. Ja sam Rus", rekao je on.

Otvorene jame prekrivene rešetkama zovu se zindan i koristile su se u srednjoj Aziji za držanje zatvorenika i često ih je upotrebljavala ruska carska vojska.

Često su bile prepune i u njima su se širile razne bolesti. Zatvorenici su bili izloženi raznim vremenskim prilikama i posmatranje spoljnog sveta kroz rešetke im je znalo pomutiti um.

Ruski vojnici se već mesecima žale da ih vojna policija baca u prenatrpane pećine ili jame bez hrane i vode ako odbiju da se bore.

Teško je znati tačan broj ruskih vojnika koji se svakodnevno pobune ili dezertiraju, ali analitičari veruju da se radi o stotinama, navodi "Telegraph".

Očajni ruski vojnici objavili su na destine snimaka ove godine u kojima mole svoje komandante da ih spase od haosa, smrti i razaranja na prvoj borbenoj liniji. Mnogi kažu da im ne preostaje ništa drugo osim pobune.

(Telegraf.rs)

Video: "Idem u krevet i ne znam da li ću se sutradan probuditi": Sve strahote granatiranja Ukrajine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA