Vreme čitanja: oko 1 min.

Dramatičan snimak evakuacije stranaca iz Sudana: Zbog sukoba za prevlast, državu napustilo više od 1.000 ljudi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je kasnije izvestilo da je devetnaestero njihovih državljana u nedelju napustilo sukobima zahvaćen Sudan

  • 3

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj juče je potvrdio da je više od 1.000 ljudi evakuisano iz Sudana.

Zahvalio je Francuskoj na pomoći u operaciji, ali i svim ostalim zemljama koje nisu evakuisale samo svoje građane "nego i sve koje su mogli". Odbio je da da tačne podatke o evakuisanima.

Evakuisano je više od 20 zvaničnika EU koji rade u Sudanu i vraćeni su u Evropu. Tako da je to bila uspešna operacija, ali složena", rekao je on.

Borelj je takođe naglasio važnost međunarodnog pritiska da se borbe okončaju.

"Implozija Sudana "poslala bi udarne talase" širom Afrike", rekao je.

On je u nedelju pozvao obojicu vođa sukobljenih strana u Sudanu da proglase primirje i rekao da EU evakuiše svoju delegaciju iz sudanskog glavnog grada Kartuma. Borelj je na društvenoj mreži Tviter napisao da je razgovarao sa sudanskim zapovednikom vojske i de fakto predsednikom Abdelom Fatahom al-Burhanom i vođom paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) Mohamedom Hamdanom Daglom.

Dodao je da je u razgovorima "inzististirao na potrebi da se zaštite civili" u Sudanu, gde više od nedelju dana traju teške borbe. Šef diplomatije EU je takođe zatražio jamstva za sigurnu evakuaciju građanina Unije iz Sudana. Evropska unija evakuiše svoju delegaciju iz Kartuma, objavio je tada Borelj na Tviteru.

BBC je objavio snimke koje prikazuju ljude kako se ukrcavaju na avion.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je kasnije izvestilo da je devetnaestero njihovih državljana u nedelju napustilo sukobima zahvaćen Sudan.

MVEP je ranije objavio da je 21 hrvatski državljanin, zatražio pomoć pri repatrijaciji. Njih 19 je tokom jučerašnjeg dana napustilo Sudan, piše Hina.

Mnoge zemlje poslednjih dana evakuišu svoje državljane iz Sudana, gde su u desetodnevnim borbama za vlast između vojske i paravojnih snaga poginulo stotine ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    25. april 2023 | 09:00

    Ne razumem zasto EU ima svoju delegaciju u Sudanu.

  • Dr

    25. april 2023 | 09:52

    Nisu trebali da ih puste da napuste državu. Oni su i zakuvali. Trebali su odmah čim se digne avion da ga ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA