Vreme čitanja: oko 5 min.

Ratno profiterstvo u Sudanu: Spasavanje glave na ramenima košta papreno, ko nema para mora da beži pešice

Vreme čitanja: oko 5 min.

Spasavanje porodica košta od 5.000 dolara naviše, ali muškarci stariji od 16 godina nisu sigurni da će ih prihvatiti kao izbeglice

  • 0
Sudan evakuacija Foto: Telegraf/AP

Nun Abdelbasit Ibrahim, 21-godišnja studentkinja medicine, i njena porodica su među hiljadama koji su pobegli iz Sudana- sada su bezbedni u egipatskoj prestonici Kairu nakon opasnog dvodnevnog putovanja. Spasavanje glava koštalo ih je 5.000 dolara. Ravan al-Valid  i njena porodica su, pak, prevoz takođe do Egipta platili 6.750 dolara.

Nun i njena porodica ugurali su se u prepun autobus koji je krenuo iz Kartuma u ​​ranim satima 20. aprila. U autobusu su bili i njihovi prijatelji i komšije, kao i Nunin pas - mops Mario.

Kako je rekla, na početku sukoba nisu planirali da beže.

"Mislili smo da će granice sa susednim zemljama biti zatvorene i da bismo negde mogli da zaglavimo", rekla je ona za BBC.

Sve se promenilo 18. aprila kada je njenu porodičnu kuću pogodio projektil. Nun živi u Buriju, istom okrugu Kartuma u kome se nalazi štab regularne sudanske vojske.

"Svi su se samo sakrili u sobu moje bake, toliko uplašeni da više nećemo imati takve sreće", kaže ona. "Svi smo znali da ne možemo da ostanemo posle toga."

Kuće i firme u njenoj ulici pogođeni su zalutalim mecima. Jedan od poznanika njene majke je ubijen iz vatrenog oružja. Došlo je i do nestanka struje i vode, kao i do nestašice hrane.

Autobus je bio skup,  ali vredeo je svakog dolara.

"To je bio sav novac koji smo imali sa sobom, ali smo zapravo imali sreće", kaže Nun. "Moj prijatelj je dogovorio da unajmi autobus za 8.000 dolara, ali je u poslednjem trenutku vlasnik udvostručio cenu."

Sudan, sukobi u Sudanu Ko nema para, a plaši se da beži, mora da ostane u paklu Tanjug/AP

Ona sada boravi u stanu kod rođaka u egipatskoj prestonici i polako se smiruje nakon stresa koji je obeležio putovanje, kao i slika uništenih tenkova i mrtvih tela na ulicama Kartuma.

Zahvaljujući prisustvu nekoliko dece i staraca u autobusu, bez problema su se kretali kroz vojne i paravojne punktove po prestonici.

"Toliko sam odahnula što smo uspeli da pobegnemo. Nikad nisam mislila da ćemo uspeti", priznaje Nun.

Njen strah je pojačan odmah na početku putovanja. Njena porodica se spremala da se odveze do lokacije gde ih je čekao autobus kada je projektil pogodio zgradu u susednoj ulici.

"Vratili smo se unutra, plašeći se za svoje živote. Ali nekoliko minuta kasnije odlučili smo da jednostavno nastavimo sa putovanjem."

Na egipatskoj granici, jedan od Nunove braće i dva ujaka morali su da ostanu da pokušaju da dobiju vizu. Sudankama, deci i osobama starijim od 50 godina nije potrebna viza za ulazak u Egipat.

Kada je izbila borba, Nun je već počela svoju poslednju godinu na medicinskom fakultetu. Nada se da će u nekom trenutku nastaviti studije i kvalifikovati se za doktora. Za sada samo želi da se njena zemlja vrati u neku vrstu normalnosti.

"Situacija kod kuće je haotična. Ljudima ponestaje svega", kaže ona.

Nun takođe ima poruku za dvojicu vojnih lidera koji vode ovu konfrontaciju.

"Ubili su dovoljno nevinih ljudi. Postoje i drugi načini da se reše međusobna pitanja i oni bi trebalo da odmah prekinu ovaj rat."

Sličnu dramu preživela je i Ravan al-Valid, koja je očekivala da leti iz Kartuma u ​​Kairo prošle nedelje na venčanje. Umesto toga, na kraju je bežala iz Sudana u Egipat autobusom koji je njena porodica iznajmila.

Porodica je otišla nakon što je 18. aprila raketa pogodila njenu porodičnu kuću u okrugu Al Amarat u Kartumu, uništivši kupatilo.

Poput drugih Sudanaca koji to mogu da priušte, platili su 4 miliona sudanskih funti (6.750 dolara) da bi iznajmili autobus koji će voziti oko 50 članova proširene porodice skoro 1.000 kilometara severno kroz Sudan i preko granice do egipatskog grada Asuana.

Valid, 24-godišnjakinja koja radi u digitalnom marketingu, rekala je da je došlo do intenzivne borbe kada je autobus krenuo južno od Kartuma putem koji su mnogi koristili da pobegnu iz grada, pre nego što krenu na sever.

Došli su do kontrolnog punkta RSF i dozvoljeno im je da prođu.

"Bilo je strašno jer se ne osećaš bezbedno. Bio je to veoma dug put. Imam baku, koja je veoma stara, ovo je bilo veoma iscrpljujuće za nju", kaže ona.

Autobus je bio među prvima u kojima su se nalazili Sudanci raseljeni zbog borbi koji su u petak stigli na egipatsku granicu. Graničari su bili fleksibilni, rekla je Valid, mahajući ljudima kojima će pasoši uskoro isteći, pa čak i nekim muškarcima nešto starijim od 16 godina, pošto bezbednosna pravila kažu da je odraslim muškarcima potrebna viza za ulazak u Egipat.

Iz Asuana su krenuli vozom do Kaira, završivši tako 72-časovno putovanje.

Sudan, sukobi u Sudanu Mnogi Sudanci nisu imali druge opcije do da beže pešice Tanjug/AP

Valid je odahnula što je daleko od borbi, ali je iza sebe ostavila prijatelje i rođake, uključujući starijeg brata. Porodica je bila zabrinuta da neće moći da obezbede vizu na vreme.

"Nismo znali da li će moći da pređe granicu", rekla je ona u intervjuu u stambenom naselju gde boravi u Gizi kod Kaira. Pošto su internet i telefonske veze postale sve nepouzdanije, ponekad je morala da kontaktira komšije da proveri kako joj je brat. "Sam je, bez struje, vode i hrane. Ne znamo šta se dešava sa njim", rekla je ona.

Borbe u Kartumu zarobile su mnoge u njihovim domovima ili susedstvima, uništile ili zatvorile većinu bolnica, izazvale dugotrajne nestanke struje i vode i dovele do bezakonja i pljačke u nekim oblastima.

Vazdušni udari i artiljerijsko bombardovanje danonoćno su odjekivali širom Kartuma.

"Ovo je bilo veoma zastrašujuće za nas i za ljude u Sudanu. Deca su obuzeta strahom", rekla je Valid. "Da, preživela sam, ali sam i dalje zabrinuta za one koje sam ostavila. Situacija je katastrofalna."

Nasilje je počelo dok su vojska i RSF, koji su zajedno izveli državni udar 2021. godine, pregovarali o planu za novu tranziciju na civilnu vlast. Stotine ljudi su ubijene, a desetine hiljada su pobegle.

"Želeli smo civilnu vlast", ​​rekla je Valid. "Mi smo nevini, naše kuće su uništene dok se šef vojnog saveta i njegov zamenik tuku, a mi s ovim nemamo ništa."

Egipat je dom za oko četiri miliona Sudanaca, a čak i pre borbi više njih je krenulo na sever da izbegne ekonomske probleme.

Kada je njena porodica stigla u Kairo, čula je decu kako bacaju petarde kako bi proslavila Ramazanski bajram koji pada na kraju svetog muslimanskog meseca Ramazana.

"Ovo je deo traume sa kojom živimo. Svaki zvuk vatrometa nas plaši", zaključila je Valid.

(Telegraf.rs)

Video: Kratka istorija Sudana i Južnog Sudana: Šta se tamo dešava i ima li kraja krvoprolićima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA