Vreme čitanja: oko 2 min.

Holandska policija prošle godine demontirala 100 ilegalnih narko laboratorija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon što je 2020. godine zaplenjen rekordan broj laboratorija za proizvodnju droge, njihov broj je u 2021. godini opao, ali se narko tržište u međuvremenu oporavilo

  • 1
Holandska policija, Hag Foto: Tanjug/ AP

Prošle godine policija je u Holandiji demontirala 105 laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga, heroina ili kokaina.

Broj lokacija za proizvodnju sintetičkih droga porastao je za 20 odsto u odnosu na 2021, ali je smanjen broj plantaža kanabisa, kao i deponija za odlaganje narkotika, prenosi NL Times.

Nakon što je 2020. godine zaplenjen rekordan broj laboratorija za proizvodnju droge, njihov broj je u 2021. godini opao, ali se narko tržište u međuvremenu oporavilo.

"Sumnjamo da se tržište oporavilo od tih intervencija u roku od godinu dana. A to je zabrinjavajuće jer proizvodnja droge remeti naše društvo", izjavio je Vim Volders iz policijske uprave.

Prema podacima, najveći broj čine laboratorije za proizvodnju amfetaminmetamfetamin i MDMA, a došlo je do značajnog povećanja laboratorija za GHB, sa tri u 2021. na 13 u 2022, što prema rečima Voldersa, ukazuje na upadljivu potražnju za ovom supstancom.

Uočeno je i da su kriminalne organizacije orijentisane na kokain promenile svoje metode i da sada krijumčare više kokaina koji je hemijski obrađen umesto šverca preko blokova. Volders je naveo da se mnogi kriminalci više ne fokusiraju na proizvodnju samo jedne droge.

"Sve je više proizvodnih lokacija koje se koriste multifunkcionalno. Na primer, pronašli smo devet laboratorija u kojima je prošle godine proizvedeno više od jedne vrste droge", dodao je. Prošle godine policija je demontirala 1.604 plantaže kanabisa, u poređenju sa 2.285 u 2021. Prema Voldersu, različiti faktori objašnjavaju ovo smanjenje.

"Glavni razlog je to što za to nema dovoljno kapaciteta u područnim jedinicama. Metode prikrivanja uzgajivača takođe otežavaju otkrivanje farmi kanabisa", rekao je on, napominjući da je policija prošle godine dobila mnogo manje anonimnih dojava o farmama kanabisa.

Prošle godine policija je otkrila 155 deponija narkotika, 25 odsto manje nego 2021. i najmanji broj od 2014. Velika većina, 153, odnosila se na otpad od proizvodnje sintetičkih droga. Dvojica su bila povezana sa kokainom.

Prošle godine policija nije pronašla deponije heroina. Prema Voldersu, ovo smanjenje deponija je u oštroj suprotnosti sa brojem pronađenih laboratorija za proizvodnju narkotika, a kako je naveo, moguće objašnjenje za ovo je da se otpad skladišti ili ostavlja na proizvodnim lokacijama.

Volders je upozorio i da je broj nesreća u ilegalnim laboratorijama udvostručen u poređenju sa 2021, sa čak tri požara i četiri eksplozije. On je ocenio da je to zabrinjavajuće jer, kako je naveo, "u pitanju je bezbednost i lokalnog stanovništva".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA