≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 6.500 silovanja i napada za 4 godine u britanskim bolnicama: Sestre sad moraju da nose jednu stvar

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo 4,1 odsto počinilaca umešanih u ove slučajeve je optuženo.

  • 2
Maska, mrtva osoba, mrtva žena Foto: Shutterstock

Posle preko 6.500 silovanja i drugih seksualnih napada u bolnicama od 2019. godine, medicinske sestre u Velikoj Britaniji moraju da nose kamere za telo, piše "First Post".

Ovaj potez dolazi nakon šokantnog izveštaja koji se pojavio prošle nedelje, a koji je otkrio da je u bolnicama od 2019. bilo više od 6.500 izveštaja o silovanju i seksualnom napadu.

Ministar zdravlja Stiv Barkli uveo je pravilo da se zdravstvenim radnicima daju kamere za telo slične onima koje nose bolničari i policija.

Ministarstvo zdravlja će blisko sarađivati sa Nacionalnom zdravstvenom službom (NHS) na primeni ove mere.

Drugi koraci koji će biti preduzeti da bi se smanjili slučajevi seksualnog zlostavljanja u bolnicama uključuju procesore podataka sa veštačkom inteligencijom za poboljšanje stope krivičnog gonjenja i pokretanje nacionalnog centra za prevenciju nasilja, navodi "The Telegraph".

Prošle nedelje, Mreža za ženska prava – feministička grupa u Velikoj Britaniji – objavila je statistiku koja otkriva da se seksualni napadi dešavaju u zemlji svake nedelje.

U samo poslednje tri godine, Britanija je prijavila 6.500 slučajeva silovanja i seksualnog napada u bolnicama.

Heder Bining, osnivačica Ženskih prava, rekla je da su brojke "samo vrh ledenog brega".

"Bolnice su mesta gde bi svi – pacijenti, osoblje i posetioci – trebalo da se osećaju potpuno bezbedno, ali silovanja i nasilni napadi se dešavaju u bolnicama svake nedelje", rekla je ona.

Bining je dodala: "Brojke pokazuju da bolnice jednostavno nisu bezbedna mesta. One su skoro tržište za seksualne prestupnike. To je apsolutno zastrašujuće."

Među strašnim zločinima sa kojima se suočavaju pacijenti, osoblje i posetioci su grupna silovanja i napadi na decu, a još je šokantnije da je samo 4,1 odsto počinilaca umešanih u ove slučajeve optuženo.

(Telegraf.rs)

Video: Medicinska sestra Hitne pomoći u Pančevu porodila ženu preko telefona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA