≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Južnoafrička Republika najavila povlačenje iz Međunarodnog krivičnog suda, pa promenila mišljenje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik JAR Siril Ramafosa na konferenciji za novinare nije dao odgovor na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ukoliko stupi na teritoriju Južne Afrike.

  • 1
Cyril Ramaphosa Foto: Tanjug/AP

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa izjavio je da je vladajuća partija njegove zemlje Afrički nacionalni kongres odlučila da bi bilo "razborito" da se Južna Afrika povuče iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS) zbog "nepravednog tretmana" prema drugim zemljama.

Međutim, nakon što je vest privukla veliku pažnju, stigao je demant.

"Predsedništvo želi da pojasni da Južna Afrika ostaje potpisnica Rimskog statuta... Ovo pojašnjenje je usledilo nakon greške u komentaru datom tokom brifinga za medije koji je održao vladajući Afrički nacionalni kongres", navodi se u saopštenju Ramafosine kancelarije.

Ranije danas proširila se vest o tome da JAR razmišlja o povlačenju iz MKS.

"Vladajuća stranka, Afrički nacionalni kongres, je donela odluku da je mudro da se Južna Afrika povuče iz MKS, uglavnom zbog načina funkcionisanja tog suda", rekao je Ramafosa na konferenciji za novinare tokom posete predsednika Finske Saulija Niiniste, prenosi Rojters.

Samo dva dana ranije južnoafrički parlament je saopštio da će odustati od sedmogodišnjeg zakonodavnog procesa da se JAR povuče iz Rimskog statuta MKS.

Od tog procesa se navodno odustaje jer je vladajuća stranka u decembru odlučila da bi Južna Afrika trebalo da ostane u MKS i pokuša da utiče na promene iznutra.

Nakon što je MKS 17. marta izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, ruske komesarke za prava deteta, koja je navodno nadgledala prisilne deportacije ukrajinske dece u Rusiju, Ramafosa je ukazao da bi Južna Afrika želela da se preispita "nepravedan tretman MKS".

Rusija nije potpisnica ugovora o Međunarodnom krivičnom sudu, pošto se povukla 2016. godine nakon kritika koje su joj upućene zbog aneksije Krima.

Ramafosa na konferenciji za novinare nije dao odgovor na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ukoliko stupi na teritoriju Južne Afrike.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u ponedeljak da će ruski predsednik odlučiti da li će prisustvovati samitu BRIKS-a, koji se u avgustu održava u Južnoj Africi, "kada za to dođe vreme".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Putin: Zapadne zemlje su bile dvolične kad su uništavale Jugoslaviju! Čast za njih ne postoji!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. april 2023 | 09:57

    TO JE SUD U NATO VLASNISTVU KOJI SLUZI SAMO AMERICKIM INTERESIMA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA