Vreme čitanja: oko 4 min.

Bajden najavio kandidaturu, Republikanci neodlučni: Ko ima najviše šansi da ga pobedi na izborima?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako još nije poznato ko će biti zvaničan kandidat, Donald Tramp, Rod de Santis, Majk Pens, Niki Hejli i Tim Skot, trenutno važe za favorite

  • 0
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden najavio je ranije ove nedelje da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima.

Iako su ankete pokazale da je podrška aktuelnom predsedniku opala u poslednje dve godine, to ga nije sprečilo da samouvereno najavi da ulazi u još jednu predsedničku trku.

Pre njega samo tri američka predsednika- Džimi Karter, Ronald Regan i Donald Tramp, bili su u lošijoj poziciji na anketama u odnosu na Bajdena u momentu kada su najavili da će se kandidovati za drugi mandat. Dvojica od trojice su izgubila na izborima.

I dok je poznato ko će biti kandidat Demokrata, borba za predstavnika Rebublikanaca tek počinje. Iako još nije poznato ko će biti zvaničan kandidat, Donald Tramp, Rod de Santis, Majk Pens, Niki Hejli i Tim Skot, trenutno važe za favorite.

Svako od ovih kandidata ima svoje simpatizere u stranci, međutim, pitanje koje će igrati najveću ulogu prilikom odlučivanja biće- ko od njih ima najviše šansi da prestigne Bajdena.

Bivši predsednik Donald Tramp

Dvaput opozvan, jednom optužen, jedini predsednik od početka glasanja čiji rejting nikada nije pao 50 odsto, Tramp baš i nije primer uzornog izazivača. Uprkos tome, tokom njegove dve izborne trke, na anketama njegova podrška nikada nije bila ispod 47 odsto.

U revanšu sa Bajdenom, Tramp bi verovatno bio bolje politički pozicioniran od mnogih njegovih rivala iz stranke po pitanjima kao što su reforma prava i abortus, gde je bio malo više u centru pažnje. Ipak, postoji problem sa pet država koje je Bajden preoteo 2020. godine. Tramp ne bi morao da ih sve pridobije da bi ponovo osvojio Belu kuću, ali će mu verovatno trebati najmanje tri od tih država, a nijedna od njih nije sigurna.

To nije zbog Bajdenovih vrlina, već zbog Trampovih mana. Postoje jasni znaci da je ovogodišnja Trampova kampanja mnogo profesionalnija nego u prošlosti. Ali Tramp je i dalje Tramp. Sving države koje će odlučiti o izborima 2024. spadaju među one koje su najviše destabilizovane Trampovom polarizovanom politikom, bilo zbog njegovih sukoba sa partijama ili besa ljudi zbog njegovih neosnovanih tvrdnji o izbornoj prevari.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Guverner Floride Ron DeSantis

Prema mišljenju mnogih republikanskih zvaničnika, Ron DeSantis je kao "Tramp bez mrlja iz prošlosti i drame". Ako se kandiduje, oni zamišljaju konzervativnog guvernera velike države, koji će pokrenuti snažnu akciju protiv oslabljenog Bajdena- aktuelnog predsednika koji je skoro duplo stariji od njega.

Podjednako važno, njegov snažan učinak među svim latinskim grupama na Floridi na njegovom reizboru 2022. privukao je pažnju obe strane. Time je nadmašio čak i Trampov uspeh među Latinoamerikancima tokom izbora 2020. godine.

Ali njegova nedavna posrnuća pokrenula su pitanja o tome kako bi se on snašao na nacionalnoj sceni pod nemilosrdnim pritiscima predsedničkih izbora, gde nema mesta da se sakrije od medija. A disciplinovan pristup i oštri politički instinkti koji su omogućili njegov brzi uspon na nacionalnoj sceni nisu bili dovoljni da ga zaštite od Trampovog napada, piše Politico.

Na predsedničkim izborima, guverneri se obično suočavaju sa pitanjima o nedostatku iskustva u spoljnoj politici, a njegov opis ruskog rata u Ukrajini kao spora oko teritorije, od kog je kasnije odustao zbog kritika u stranci, mogao bi da ojača Bajdenovu poziciju.

Ron DeSantis izbori SAD Foto: Tanjug/AP

Bivši američki potpredsednik Majk Pens

Bajden je dokazao da bivši potpredsednici mogu da sede po strani četiri godine i da se ipak vrate da bi osvojili predsedničku funkciju. Ali Pens nije običan potpredsednik. Da problem između njega i Trampa postoji pokazao je bivši američki predsednik koji je podržao ideju rulje da ga obese usred upada na Kapitol 6. januara.

Taj zategnuti odnos sa Trampom učinio je Pensa, koji je u nedelju rekao da će svoju predsedničku odluku za 2024. objaviti "znatno pre" kraja juna, dobrom opcijom za kandidata na izborima.

Kao bivši guverner Srednjeg zapada, on je pozicioniran da se takmiči u industrijski razvijenim saveznim državama koje su 2020. godine većinski bile za Bajdena. Čini se da će 16 elektorskih glasova u Džordžiji biti za Pensa, imajući u vidu uspešnu predizborne kampanje republikanskog guvernera Brajana Kempa 2022. godine.

Mike Pence, Majk Pens Foto: Tanjug/AP

Niki Hejli

Ukoliko se Niki Hejli, ćerka indijskih imigranata kandiduje na izborima ispred Republikanaca, to će biti istorijska odluka. Postaće prva osoba sa obojenom kožom koja će se ispred Republikanaca učestvovati na izborima.

To što je skoro 30 godina mlađa od Bajdena, takođe će biti bitna razlika tokom naticanja koju će mediji sigurno isticati u prvi plan.

Međutim, njena borba protiv Trampa biće vrlo teška. Iako ju je Tramp tokom svog mandata kritikovao dok je bila ambasador SAD u UN, ona je poslednih godina veoma pratila njegovu agendu.

Upravo taj potez odvukao ju je od članova stranke koji žele da se potpuno distanciraju od Trampa.

Šta će se odvijati u narednim mesecima i koji će se kandidat suprotstaviti Trampu, ostaje nam da vidimo.

(Telegraf.rs)

Video: Ličnosti sveta: Džozef Bajden

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA