Vreme čitanja: oko 2 min.

Navaljni bi mogao doživotno u zatvor? Povezuju ga s bombaškim napadom u Sankt Peterburgu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski istražitelji su ovog meseca zvanično povezali pristalice Navaljnog sa ubistvom popularnog vojnog blogera i pristalice ruske invazije na Ukrajinu, Vladlena Tatarskog, koji je ubijen u bombaškom napadu u Sankt Peterburgu.

  • 0
Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni (46) izjavio je u sredu da se suočava s novim optužbama za ekstremizam i terorizam zbog kojih bi mogao doživotno da ostane iza rešetaka, piše NBC.

Navaljni ima novo suđenje, a tokom saslušanja se videovezom javio iz zatvora.

Rekao je da su optužbe za terorizam apsurdne i da bi ga mogle strpati u zatvor na 30 godina. Putinov kritičar istakao je da mu je istražitelj rekao da će se suočiti i s odvojenim suđenjem na vojnom sudu za optužbe za terorizam. To bi ga moglo dovesti do doživotne robije.

"Optužbe impliciraju da izvodim terorističke napade dok sedim u zatvoru", rekao je Navaljni.

Istražitelji navodno pokušavaju da povežu Navaljnog s bombaškim napadom u kojem je ubijen ruski vojni bloger

Ivan Ždanov, glavni saveznik Alekseja Navaljnog, rekao je da istražitelji pokušavaju da povežu optužbe za terorizam s bombaškim napadom početkom meseca kada je ubijen ruski vojni bloger Vladlen Tatarski u Sankt Peterburgu. Navaljni, koji je razotkrio korupciju Kremlja i organizovao masovne proteste protiv ruske vlasti, uhapšen je u januaru 2021. po povratku u Moskvu iz Nemačke.

U Nemačkoj je bio dok se oporavljao od trovanja nervnim agensom za što je Navaljni okrivio Kremlj. Navaljni je prvo dobio zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godinu zbog kršenja uslovne slobode. Prošle godine je osuđen na devet godina zatvora zbog prevare i nepoštovanja suda. Trenutno služi kaznu u strogo čuvanom zatvoru smeštenom oko 241 kilometar istočno od Moskve.

Nove optužbe protiv Navaljnog odnose se na aktivnosti njegove organizacije za borbu protiv korupcije i izjave njegovih glavnih saradnika, piše NBC. Njegov saveznik Leonid Volkov rekao je da optužbe retroaktivno kriminaliziraju sve aktivnosti Navaljnijeve organizacije od njenog osnivanja 2011. i nose potencijalnu kaznu zatvora do 35 godina.

Ročište na okružnom sudu Basmani u Moskvi održano je u sredu kako bi se raspravljalo o pripremama za suđenje Navaljnom za ekstremizam. Navaljni je tražio više vremena da prouči 196 spisa predmeta. Sutkinja je zatvorila sednicu nekoliko minuta nakon što je počela, odlučivši da će se sednica održavati iza zatvorenih vrata zbog osetljivih informacija.

Ročište se završilo nakon što je Navaljni dobio 10 dana da prouči spise. Datum suđenja još nije određen.

Ruski istražitelji su saopštili da je 11 osoba stavljeno na međunarodnu poternicu zbog slučaja povezanog sa Navaljnim, javio je TASS.

(Telegraf.rs)

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA