Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko uvredi rusku vojsku ostaje bez državljanstva: Putin potpisao rigorozan zakon, na meti protivnici režima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zakon dozvoljava ulaganje žalbe sudu na odluku o oduzimanju stečenog državljanstva zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

  • 15
Vladimir Putin vojnici vojska Foto: Tanjug/AP

Vlasnicima stečenog ruskog državljanstva, ono će biti oduzeto zbog diskreditacije vojske i stvaranja pretnji po nacionalnu bezbednost, stoji u ažuriranom zakonu "O državljanstvu", koji je objavljen na portalu pravnih informacija, prenele su RIA Novosti.

Osnov za lišavanje stečenog državljanstva može biti terorizam, teška krivična dela protiv države, promet opojnih droga i psihotropnih supstanci, falsifikovanje dokumenata, dobrovoljna želja građanina, javni pozivi na akciju protiv teritorijalnog integriteta Rusije, kao i diskreditovanje ruskih oružanih snaga.

Pored toga, osnov može biti i učešće u neželjenoj stranoj ili međunarodnoj NVO, javni pozivi na ekstremizam, zadiranje u život državnika, organizovanje oružane pobune sa ciljem nasilne promene ustavnog poretka Rusije, radnje koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost, diverzantska delatnost i organizacija diverzantske zajednice.

Zakon dozvoljava ulaganje žalbe sudu na odluku o oduzimanju stečenog državljanstva zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

Pored toga, smanjuje se broj uslova za više od 20 kategorija lica za dobijanje ruskog državljanstva, a proširena su ovlašćenja predsednika da određuje kategorije za pojednostavljeno dobijanje državljanstva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "Umka 21" ledi krv u žilama NATO čelnika: Kada nuklearne podmornice probiju led Arktika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krkiša

    28. april 2023 | 17:12

    I Kim Dzong Žbun će od bata Puleta da se uči diktatorskome zanatu.

  • Aleksa

    28. april 2023 | 18:16

    Koja smejurija. Na kakve niske grane je pao.

  • Čupo

    28. april 2023 | 19:00

    Uveo Putin verbalni delikt kao u najcrnja Staljinova vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA