Vreme čitanja: oko 2 min.

Jeziva fotografija učenika na kojoj pozdravljaju Hitlera: Po školi crtaju kukasti krst, nastavnici zabrinuti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nisu samo nastavnici zabrinuti za stanje u školi već i roditelji

  • 23
Nemačka škola, nacistički pozdrav Foto: bild.de/Privatna arhiva

Nastavnici jedne škole u Bradenburgu napisali su otvoreno pismo javnosti kako bi upozorili na sve veći rast ekstremizma u toj ustanovi.

Oni tvrde da se u hodnicima sve češće viđaju crteži kukastih krstova, dok učenici za vreme časa slušaju muziku grupa koje su ekstremno desničarski orjentisane. Nastavnici takođe tvrde da deca po hodnicima uzvikuju nacistički slogan "rad osobađa", kao i da druga deca koja ne žele da učestvuju u ovim "aktivnostima" strahuju za svoju bezbednost.

"Svakodnevno se trudimo da zaštitimo decu od desničarskog nasilja", piše u pismu nastavnika.

Nisu samo nastavnici zabrinuti za stanje u školi već i roditelji.

"Sve se predugo guralo pod tepih. Podržavam nastavnike koji su napisali ovo pismo", rekla je jedna majka.

Nastavnici se žale i da im nedostaje podrška uprave škole, ali direktorka Manuela Šikan tvrdi da problem nije uzeo toliko maha kao što se tvrdi u pismu. Tvrdi da je policiji i ranije prijavili aktivnosti u školi koje su zabranjene zakonom.

S druge strane, portparol policije kaže da do sada nisu dobili nijednu prijavu o desničarskim ekstremističkim aktivnostima u ovoj školi, piše Bild.

Nakon ove objave policije, direktorka je priznala da je tek u utorak prvi put prijavila incident.

Da su se ovakve zabranjene aktivnosti u školi dešavale i ranije potvrđuje snimak sa društvenih mreža, koji je navodno nastao u martu, a na kom se vidi kako učenici ove škole pozdravljaju Adolfa Hitlera.

Na snimku, koji je u međuvremenu uklonjen s mreža, vidi se kako desetak učenika drži podignutu desnu ruku i pozdravlja Hitlera, dok su neki đaci odbili da to učine.

"S obzirom na to kakva nam je politika prema strancima, nije ni čudo da se deca ovako ponašaju. Ono što radi naša vlada je zločin", rekao je Tomas, jedan stanovnik Bradenburga.

Jedna prodavačica iz lokalnog marketa kaže da je teško podnela kada je čula šta se dešava s omladinom.

"Plakala sam kada sam čula za ovaj slučaj. Mladi ljudi pričaju stvari o kojima ne znaju ništa, ne znaju kako je bilo u vreme nacizma", rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gg

    29. april 2023 | 14:22

    99% Nemaca su sljedbenici Hitlera, samo nisu otvoreni kao Ustaše

  • mihailovic

    29. april 2023 | 14:32

    Recite slobodno slusaju muziku HITLEROVE NACISTICKE ARMADE ta deca dakle nisu ucili u skoli sta je nacisticka Nemacka 1940-1945 radila po Evropi, neznaju niti su ucili a jos manje posetili koncentracione nacisticke logote gde je izvrse genocid nad narodima Evrope

  • Filip

    29. april 2023 | 14:24

    Sve ce njih cika Putin da pomazi po glavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA