Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog ovih Putinovih poteza najviše ispašta vojska u Ukrajini: "Ne želi da iko sakupi previše političkih poena"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Putin rutinski izbegava otpuštanje zvaničnika i umesto toga ih privremeno degradira kako bi ih podstakao da pokušaju da ponovo steknu njegovu naklonost i zadrže mogućnosti za buduća imenovanja

  • 3
Vladimir Putin govor Foto: Tanjug/AP

Česte Putinove promene vojnog zapovedništva potkopale su sposobnost Moskve da vodi kohezivnu ratnu kampanju u Ukrajini, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj najnovijoj proceni stanja rata Rusije i Ukrajine.

Činjenica da je ruski predsednik Vladimir Putin izbegavao da imenuje glavnog zapovednika za svoju invaziju imala je "kaskadne učinke na rusku vojsku, uključujući i podsticanje intenzivne frakcionizacije, dezorganizaciju zapovednih struktura i hranjenje nedostižnih očekivanja", piše u izveštaju.

Njegovo početno oklevanje da imenuje glavnog zapovednika možda je bilo povezano s očekivanjem Moskve na početku invazije da će zauzeti Kijev u roku od nekoliko dana, smatra ISW.

"Naknadne promene Putin i njegovo Ministarstvo obrane su ili zamaglili ili pažljivo najavili kako bi se zaštitili od kritika, postavili žrtvene jarce za vojne neuspehe, umirili određene glasove unutar ruskog informacijskog prostora ili udružili napore da prodaju marginalne teritorijalne dobitke kao operativne pobede ruskoj javnosti", piše u izveštaju.

Oni takođe navode da je Putin dugo rotirao ljude na državnim položajima kako bi osigurao da niko ne skupi previše političkog uticaja i kako bi zadržao potporu među konkurentskim frakcijama.

Putin takođe rutinski izbegava otpuštanje zvaničnika i umesto toga ih privremeno degradira kako bi ih podstakao da pokušaju da ponovo steknu njegovu naklonost i zadrže mogućnosti za buduća imenovanja.

ISW na kraju zaključuje da "česta promena zapovedništva remeti napore da se formalizuje zapovedanje i kontrola, a povratak prethodno degradiranih zapovednika koji su doživeli veliki neuspeh verovatno pogoršava postojeće probleme s reputacijom Ministarstva obrane, kao i njegovu operativnu učinkovitost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71🐎

    1. maj 2023 | 13:23

    Ziveo nas brat Putin puknite dusmani

  • Nikolas

    1. maj 2023 | 14:35

    NATO NEMOZE DA UNISTI RUSIJU U UKRAJINI ALI ZATO UKRAJINCI MASOVNO GINU DOK AMERI PROFITIRAJU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA