Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski vojnici koji su bili u Černobilju pate od radijacijske bolesti zbog kopanja rovova i pecanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruske snage su 24. februara 2022. prešle iz Belorusije u Černobilj, gde su ostale pet nedelja.

  • 2
Černobilj Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnici koji su kopali rovove u černobiljskoj šumi tokom okupacije tog područja na početku rata u Ukrajini pogođene su radijacijskom bolešću, potvrdile su vlasti, javlja "Independent".

Ukrajinci koji žive u blizini nuklearne elektrane koja je eksplodirala pre 37 godina i zagušila okolinu radioaktivnim zagađivačima, upozorili su Ruse kada su stigli da ne prave logor u šumi.

Rusi su, kako je jedan stanovnik rekao "Tajmsu", "shvatili rizike", ali su se ipak ulogorili u šumi i navodno tamo iskopali rovove, pecali u kanalu za hlađenje reaktora  i lovili životinje, ostavljajući ih mrtve na putevima.

Reaktor broj 4 u nuklearnoj elektrani Černobilj eksplodirao je 26. aprila 1986. To se smatra najgorim civilnim nuklearnim incidentom na svetu.

Grad Pripjat i zona isključenja od 30 kilometara koja ga okružuje ispražnjeni su od građana, a čišćenje bi trebalo da bude završeno 2065. godine.

U godinama nakon incidenta, timovi muškaraca su poslati da iskopaju kontaminirani gornji sloj zemlje i zakopaju ga ispod zemlje u Crvenoj šumi – nazvanoj po boji koju je drveće dobilo kao rezultat katastrofe.

Ruske snage su 24. februara 2022. prešle u Černobilj u Černobilj, gde su ostale pet nedelja.

"Počela sam da vičem na njih", rekla je stanovnica Černobilja Baba Hana (90) za "Tajms", prepričavajući sukob sa ruskim snagama.

"Pokušala sam da im dam političke informacije, objasnim šta se dešava u njihovoj zemlji... Ja govorim ruski, pitala sam ih šta tamo rade, koga su mislili da oslobađaju."

Ruski vojnici su navodno postavili kamp u krugu od šest milja od reaktora broj 4 i iskopali odbrambene položaje u zagađenom tlu ispod površinskoj sloja zemlje.

Ipak, 1. aprila, nakon ukrajinskog kontranapada iz pravca Kijeva, poslednji ruski vojnici su se povukli, ostavljajući za sobom gomile smeća.

Ruski vojnici koji su bili stacionirani u šumi od tada su pogođeni radijacijskom bolešću, potvrdile su diplomate. Simptomi mogu početi u roku od sat vremena nakon izlaganja i mogu trajati nekoliko meseci, često rezultirajući smrću.

"Ne pokušavajte da nađete logiku, to je glupo", rekla je za novine Oksana Pišna (30), turistički vodič koja je postala službenica državnog ministarstva odgovornog za zonu isključenja.

(Telegraf.rs)

Video: Kako će proći ruski vojnici koji su bili ukopani u "crvenoj šumi" kod Černobilja? Prognoze su mračne

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    2. maj 2023 | 16:01

    Пишите о загађењу осиромашеним уранијумом од којег обољевају сви у региону без обзира на етничку припадност. Пишите колико се Шиптара лечи у БГ-у !

  • Sta cemo mi reci koji smo

    2. maj 2023 | 17:39

    nedaleko radili kad se havarija desila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA