Vreme čitanja: oko 1 min.

Presuda Evropskog suda: Bugari moraju da isplate 1,6 miliona evra odštete svom bivšem kralju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Simeon II je kao dete bio kralj samo nekoliko godina

  • 0
Simeon od Bugarske Foto: Alexander Galperin / Sputnik / Profimedia

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je u utorak da Sofija treba "privremeno" da isplati više od 1,6 miliona evra bivšem bugarskom kralju Simeonu II i njegovoj sestri, kojima je onemogućeno komercijalno korišćenje šumskog zemljišta, prenosi Klix.ba.

Prema saopštenju suda, Bugarska "mora da isplati tužiocima 1.635.875 evra materijalne odštete", nakon što je sud osudio Sofiju u slučaju u septembru 2021. godine.

Sud u Strazburu, gde su Simeon Borisov Saksoburgotski i Maria-Luisa Borisova Chrobok, bivša princeza, podneli tužbu, jednoglasno je utvrdio da je Bugarska prekršila njihovo pravo na zaštitu vlasništva i pošteno suđenje. Odluka je donesena zbog moratorija na prenos i privredno korišćenje vraćene imovine koji se odnosi na šumsko zemljište, a koji je uveden 2009. godine i još je na snazi, saopštio je sud.

Sva krunska imovina prešla je u državne ruke 1947. kada su komunisti Bugarsku proglasili republikom. Međutim, 1998. godine ocenjeno je da su ovim prenosom povređena vlasnička prava, pa su bivši kralj i njegova sestra tražili povraćaj svoje imovine. To je učinjeno za većinu imovine, ali je tada uveden moratorij. U svojoj prvoj presudi, sud je ostavio pitanje pravedne naknade nerešenim do postizanja sporazuma između dva tužioca i bugarske države.

Međutim, gotovo dve godine nakon što je prva presuda donesena 2021. godine, slučaj je još uvek u toku na bugarskim sudovima, a Evropski sud za ljudska prava ponovno je presudio u korist bivšeg kralja i njegove sestre, potvrđujući njihovu procenu štete i dodelu "privremene" naknade od preko 1,6 miliona evra do okončanja slučaja u Bugarskoj.

Simeon II je kao dete bio kralj samo nekoliko godina. Rođen je 1937., a na presto je stupio 1943. nakon očeve smrti. Bugarsku je napustio nakon što su komunisti preuzeli vlast u ovoj zemlji a vratio se 1996. godine. Jedini je kralj koji je bio premijer u svojoj zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA