Vreme čitanja: oko 2 min.

STUDIJA POKAZALA: Proizvodi koji zagrevaju duvan pomažu ljudima da ostave cigarete

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak i onima koji to nisu nameravali

  • 0
cigarete, prestanak pušenja Foto: Freepik

Pušači koji nisu imali nameru da ostave cigarete ili su ranije imali problema da ih ostave, u potpunosti su prešli na manje štetne alternative koje zagrevaju duvan kada su im one ponuđene, rezultati su nove studije.

Prva studija ove vrste poznata kao CEASEFIRE obuhvatila je 220 učesnika koji su u proseku su imali 41 godinu, pušili oko jedne paklice dnevno i imali dva prethodna pokušaja da ostave cigarete.

Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe po slučajnom izboru: jednoj je dat vejp (elektronska cigareta) koji se dopunjava, a drugoj proizvod na bazi zagrevanja duvana - uređaj koji zagreva duvanske patrone i emituje aerosol, bez sagorevanja koje oslobađa duvanski dim. Istraživači su želeli da uporede efikasnost između ove dve bolje alternative nastavku pušenja.

Tokom 12-nedeljne studije, učesnicima je na raspolaganju bilo i motivaciono savetovanje.

Visoke stope prestanka i smanjenja pušenja su uočene u obe grupe ispitanika, i to 39,1 odsto kod onih koji su koristili proizvod na bazi zagrevanja duvana i 30,8 odsto za vejp.

-Podaci potvrđuju efikasnost elektronskih cigareta i zdravstveni potencijal proizvoda na bazi zagrevanja duvana za pušače koji u protivnom ne bi ostavili cigarete - rekla je glavna autorka studije Marija Sinjoreli.

I vejpovi i proizvodi na bazi zagrevanja duvana su bolja opcija od cigareta koje sagorevaju duvan i koje izazivaju preko 7 miliona smrtnih slučajeva u svetu svake godine.

Neki učesnici su se bolje osećali čak i tokom ovog kratkog perioda studije. "Uočili smo napredak u izdržljivosti pri fizičkoj aktivnosti kod učesnika u odnosu na početne nivoe", rekao je Paskvale Kaponeto, još jedan od istraživača. "Mnogi pacijenti tokom prvog meseca su rekli da imaju više daha i da osećaju manji zamor tokom sitnih, ali bitnih svakodnevnih aktivnosti kao što je penjanje stepenicama ili kućni poslovi."

CEASEFIRE studija zaključuje da je pružanje opcije, uređaja na bazi zagrevanja duvana ili vejpa, osobama koje puše i ne nameravaju da prestanu, veoma efikasno. S obzirom na to da različite stvari deluju na različite ljude, i jedna i druga alternativa su osnovni alati za smanjenje stope pušenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA