Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta znamo o napadima dronom u Rusiji? Bilo ih je više od 20

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajina nikad nije priznala nijedan napad dronom na ruskoj teritoriji

  • 1
Moskva Kremlj Kremlin napad dronom Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Rusija je juče optužila Ukrajinu da je pokušala da ubije predsednika Vladimira Putina u napadu dronom na njegovu rezidenciju u Kremlju, što je Ukrajina demantovala.

Kako je saopšteno iz Moskve, ruska protivvazdušna odbrana oborila je dva drona, a Putin nije u to vreme bio u Kremlju.

Prethodnih meseci bilo je nekoliko navodnih napada dronom u Rusiji, i u delovima Ukrajine pod ruskom kontrolom, piše BBC.

U aprilu je oboren jedan dron u gradu Kirejevsku, oko 400 kilometara od ukrajinske granice, a u eksploziji prilikom obaranja drona su povređene tri osobe, objavili su ruski državni mediji.

U februaru, jedan dron je oboren u selu Gubastovo, stotinak kilometara od Moskve, a lokalna vlada tvrdi da je reč o pokušaju gađanja civilne infrastrukture.

Slika ostatka letelice ukazuje da je reč o dronu tipa Uj-22 koji se proizvodi u Ukrajini. Domet mu je 800 kilometara ako leti sam, dok je domet daljinski upravljanog leta mnogo kraći.

U decembru prošle godine, dronom je, kako je ruska vojska saopštila, napadnuta vazdušna baza 600 kilometara severoistočnog od ukrajinske granice.

Više od 20 napada dronom

Ukrajina zvanično nije preuzela odgovornost ni za jedan od ovih napada. Međutim, ukrajinska vojska saopštila je da podrivanje ruske logistike čini deo priprema za njenu dugoočekivanju kontraofanzivu.

Od početka 2023. godine BBC je, analizirajući ruske medijske navode, registrovao više od 20 napada dronom u Rusiji u ukrajinskoj teritoriji pod kontrolom Rusije.

Uglavnom su se dogodili u regionima Brijanska i Belgoroda, kao i na Krimu, naročito u Sevastopolju. Među pogođenim metama su naftna postrojenja, baze i železničke linije.

Tokom dosadašnjeg konflikta, dronove su koristile obe strane, a mnoge takve bespilotne letelice su korišćene za izviđanje ili špijuniranje.

Kada je reč o dometu, stručnjaci kažu da dronovi lanisrani iz Ukrajine mogu da stignu duboko u rusku teritoriju, pa čak i do Moskve koja se nalazi oko 450 kilometara od granice.

"Iako Ukrajina nije potvrdila da su njene oružane snage izvele napade, mislim da preventivni udari koje smo viđali prošle godine pokazuju da Ukrajina ima kapacitete da pokrene napade dugog dometa sa ukrajinske teritorije", kaže David Sensioti, urednik bloka Aviationist.

Stručnjak za dronove Stiv Rajt takođe smatra da je moguće da dron lansiran sa ukrajinske terotirije pogodi Kremlj. Ali dodaje da pretpostavlja da je bespilotna letelica lansirana mnogo bliže odatle, jer bi se tako izbegao prolazak kroz rusku protivvazdušnu odbranu.

Ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mihajlo Fedorov nedavno je rekao da ukrajinski dron R18 može da "leti iz Kijeva do Moskve i nazad", ali je demantovao da poziva na napade dronom na Moskvu.

Bayraktar TB2 drone Foto: Shutterstock

"Ukrajina u velikoj meri koristi nekoliko dronova od kojih se najbolje pokazao Bajraktar TB2 koji je naneo velike gubitke ruskim snagama.

Turska je prodala Bajraktare ukrajinskoj vojsci prethodnih meseci, a turski proizvođač je čak donirao nekoliko tih dronova u okviru podrške Ukrajini.

Sama Ukrajina tvrdi da ubrzano povećava proizvodnju dronova jer raste potreba za njima na frontu.

(Telegraf.rs)

Video: Zapalio se rezervoar za gorivo u Sevastopolju, sumnja se na napad dronom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoks

    4. maj 2023 | 17:49

    Šta je 800 kilometara za ruske podmornice a ima ih u "barama"oko Amerike na desetine!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA