≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Telegraf.rs u Londonu prati poslednje pripreme za krunisanje kralja Čarlsa: Policija na svakom koraku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako javljaju naši reporteri, na ulicama je već sada više stotina građana, koji zauzimaju mesta kako bi bili što bliže kraljevskom paru tokom sutrašnjeg dana

  • 0
Krunisanje kralja Čarlsa Engleska London Fičer 3 Foto-montaža: Filip Plavčić

Ekipa Telegraf.rs nalazi se u Londonu, gde su u toku poslednje pripreme za sutrašnju ceremoniju krunisanja kralja Čarlsa Trećeg.

Svečana ceremonija krunisanja započeće u subotu 6. maja, u 10.20 časova po lokalnom vremenu (11.20 po srednjeevropskom) procesijom od Bakingamske palate preko Trafalgar skvera i pored parlamenta do Vestminsterske opatije, gde bi kraljevska kočija trebalo da stigne oko 11 sati.

Kako javljaju naši reporteri, na ulicama je već sada više stotina građana, koji zauzimaju mesta kako bi bili što bliže kraljevskom paru tokom sutrašnjeg dana.

Primetne su i pojačane mere bezbednosti, te su pripadnici policije gotovo na svakom koraku, a brojne ulice zatvorene su za saobraćaj. Ispred objekata i na trotoarima stoje redari, koji osim policije prate da sve prolazi u najboljem redu.

"Sve je spremno za sutrašnju ceremoniju", ljubazno su poručili našim reporterima.

U ovim trenucima nemoguće je prići do same zgrade Vestminsterske opatije, jer su postavljene zaštitne ograde. Takođe, grad nadleću i helikopteri i odjekuju sirene usled prolaska vozila visokih zvanica koje tokom čitavog dana pristižu u London.

Istovremeno, u Bakingemskoj palati, kralj i drugi članovi kraljevske porodice dočekuju zvanice koje će prisustvovati sutrašnjoj ceremoniji. Tu su brojni svetski lideri i pripadnici drugih kraljevskih porodica.

Podsetimo, krunisanju je trebalo da pristvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će otkazao put u London zbog tragedije koja se dogodila u školi "Vladislav Ribnikar" u kojoj su stradali osmoro dece i čuvar, i tragedije u Mladenovcu i selima Malo Orašje i Dubona, gde je ubijeno osmoro, a ranjeno 14 ljudi.

Predsednik Srbije primio je danas pismo Njegovog kraljevskog veličanstva kralja Čarlsa III, u kome se kaže:

"U potpunosti razumem razloge zbog kojih nećete biti u prilici da prisustvujete ceremoniji krunisanja, imajući u vidu jučerašnje šokantne događaje. Moja supruga i ja izražavamo najdublje saučešće Vama, srpskom narodu i porodicama i prijateljima svih žrtava. Tokom moje posete Srbiji 2016. godine, imao sam priliku da lično osetim ljubaznost i velikodušnost srpskog naroda. Nadam se i verujem da će vam upravo taj duh pomoći da prebrodite ove teške dane", navedeno je u pismu britanskog kralja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA