Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedno ime na listi zvanica za krunisanje kralja izaziva kontroverze, vlada ne mari: "Da li je Peking glavni?"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kancelarija za inostrane i poslove Komonvelta (FDDO) kaže da će u Vestminsterskoj opatiji ukupno biti 450 stranih dostojanstvenika - što je otprilike četvrtina kongregacije, sa 200 nacija, kraljevstava i zemalja Komonvelta

  • 0
Han Zheng Han Dženg kineski potredsednik Bakingemska palata Foto: Tanjug/AP

Skoro nijedan događaj ne može da okupi najmoćnije ljude sveta na jednom mestu, osim krunisanja britanskog kralja.

Telegraf je na licu mesta i prati ovaj istorijski događaj.

Ovo je prvo krunisanje posle 70 godina, a lideri i njihove pratnje stigli su u London kako bi prisustvovali istorijskom događaju.

Konvencija je vekovima nalagala da drugi krunisani članovi kraljevske porodice ne prisustvuju britanskim krunisanjima. Ovoga puta to nije slučaj.

Najmanje četiri kralja i kraljice kao i brojne princeze i prinčevi prisustvovaće ceremoniji, zajedno sa 90 šefova država.

Američki predsednik Džo Bajden sledi konvenciju i ne dolazi, a predstavlja ga njegova supruga, prva dama. Ali većina predsednika ili premijera koje biste očekivali će biti tamo.

Džil Bajden Kralj Čarls Treći krunisanje pripreme London Foto: Tanjug/AP

Kancelarija za inostrane i poslove Komonvelta (FDDO) kaže da će u Vestminsterskoj opatiji ukupno biti 450 stranih dostojanstvenika - što je otprilike četvrtina kongregacije, sa 200 nacija, kraljevstava i zemalja Komonvelta.

Njihovo postavljanje će zahtevati striktno poštovanje protokola kako bi se izbeglo izazivanje uvrede.

U prvim redovima biće strani članovi kraljevske porodice i predstavnici kraljevstva, onih 14 zemalja koje još uvek smatraju kralja šefom države.

Iza njih će biti predstavnici prekomorskih teritorija, zatim predstavnici drugih naroda Komonvelta sa svojim šefovima država. Iza njih će ostali gosti sedeti po strogom abecednom redu.

Sveukupno, FCDO će ovog vikenda ugostiti 220 stranih delegacija.

Spisak zemalja koje nisu dobile pozivnicu Bakingemske palate je kratak i predvidljiv. Avganistan, Belorusija, Mjanmar, Rusija, Sirija, Iran i Venecuela. Severna Koreja je pozvana, ali samo na nivou ambasadora. I Nikaragva.

Ali pozvana je i Kina. I to izaziva značajne kontroverze jer se čovek koga Peking šalje smatra ugnjetačem Hongkonga. Kineski predsednik Si Đinping odbio je poziv i umesto njega šalje svog potpredsednika.

Han Dženg je kineski zvaničnik koji je najviše učinio da pokida britansko-kineski sporazum o bivšoj koloniji, naredi brutalno gušenje protesta i stotine pošalje u zatvor, piše Sky news.

"Prilično je sramotno što je arhitekta propasti Hongkonga pozvan na krunisanje kralja Čarlsa III, dok su ostali partneri sa kojima Velika Britanija ima odlične odnose, kao što je Tajvan, isključeni", rekla je Fondacija Komiteta za slobodu u Hongkongu.

"Ko je glavni u Britaniji, da li je to Peking ili naš premijer? Zašto se klanjamo Pekingu za listu gostiju našeg krunisanja?", dodaju iz Komiteta.

Ne obazirući se na kontroverze, britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli sastaće se sa Hanom Džengom uoči krunisanja.

Njegovi zvaničnici kažu da će sa potpredsednikom razgovarati o "tačkama kritike". Među njima će biti i tretman Kine prema Ujgurskoj manjini u provinciji Sinđang i nepoštovanje obaveza u Hongkongu.

Međutim, bivši guverner Hongkonga Kris Paten kaže da Hanovo prisustvo na krunisanju pokazuje da Kina ne mari za Veliku Britaniju.

Ministri koriste prisustvo mnoštva stranih zvanica u Londonu za manje kontroverzne sastanke na marginama događaja.

Britanska vlada se nada da će krunisanje biti moćna projekcija meke moći Britanije - ne samo prisustvo svetski poznatih ličnosti, od Bekamovih do gospodina Bina (glumac Rovan Atkinson).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA