Vreme čitanja: oko 1 min.

Preminuo general koji je zarobio Če Gevaru

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Čea je pucao Mario Teran u selu La Higera

  • 6
Ernesto Če Gevara Foto: Wikimedia/Alberto Korda

Bolivijski general Geri Prado Salmon koji je 1967. godine zarobio kubanskog revolucionara Ernesta "Če" Gevaru i tada postao nacionalni heroj umro je u 84. godini.

U vreme kada je Bolivija imala desničarsku vojnu vladu, general Prado je 1967. godine predvodio vojnu operaciju u Boliviji i uz pomoć agenata američke tajne službe porazio komunističke pobunjenike koje je predvodio Če Gevara.

Hladni rat između SAD i Sovjetskog Saveza bio je u to vreme na vrhuncu i Vašington je bio izuzetno zabrinut zbog sovjetskog uticaja u Latinskoj Americi pa tako i zbog aktivnosti Če Gevare.

Legendarni Če je napustio Kubu nakon trijumfa tamošnje revolucije 1959. godine želeći da osnuje i predvodi gerilske pokrete u drugim zemljama. Bio je ključni saveznik kubanskog lidera Fidela Kastra i postao je heroj i komunista poznat širom sveta. Sin generala Prada opisao je svog oca kao "izuzetnu osobu", koja je ostavila "zaveštanje ljubavi, integriteta i hrabrosti".

U Čea je pucao Mario Teran u selu La Higera, 830 kilometara južno od La Paza i sahranjen je na tajnoj lokaciji. Mesto na kojem je pokopan otkriveno je 1997, kada su iskopani njegovi ostaci i vraćeni na Kubu, gde je ponovo sahranjen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA