≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Policija juri "Brutalnih 7": Članovi levičarske "čekić bande" imaju opasan pik na desničarske ekstremiste

Vreme čitanja: oko 3 min.

U fokusu istražitelja je osam mladih, nasilnih levičarskih ekstremista, od kojih je njih sedmoro na slobodi.

  • 0
Kriminalna banda , članovi bande Foto-ilustracija: Shutterstock

Nemačka policija traga za članovima "čekić bande", odnosno "Brutalnih 7", ekipom levičarskih ekstremista koja napada desne ekstremiste, javlja "Bild".

U januaru, levičarski ekstremisti su sekirom i palicom napali dvojicu neonacista u Erfurtu, teško ih ranivši. Početkom februara je najmanje osam nemačkih levičarskih ekstremista napalo osumnjičene neonaciste u Budimpešti i u nekim slučajevima ih ozbiljno povredilo udarcima nogama, maljevima i suzavcem. Neki od nasilnika su i dalje u pritvoru u Mađarskoj, dok su drugi u bekstvu.

Trag brutalnog napada iz Budimpešte brzo je doveo do nemačke pokrajine Saksonije. Istražitelji veruju da su ovi počinioci dokaz da je ozloglašena "čekić banda " i dalje aktivna – čak i ako je Lina E. (28), jedan od njihovih navodnih kolovođa, već 20 meseci pred Višim regionalnim sudom u Drezdenu zbog optužbe za članstvo u zločinačkoj organizaciji.

U junu će mlada Lajpcižanka i trojica saoptuženih biti osuđeni, a savezno tužilaštvo traži osam godina zatvora. TIm povodom radikalna levičarska scena već se mobiliše širom Evrope za "Dan X", preteći odmazdom: "milion evra imovinske štete za svaku godinu zatvora, milion za svaku raciju", navedeno je u proglasu na onlajn portalu "Indimedija" početkom aprila. Mete su gradilišta, policijske stanice, sudnice, zatvor u Kemnicu gde se nalazi Lina E.

U fokusu istražitelja je osam mladih, nasilnih levičarskih ekstremista, od kojih je njih sedmoro na slobodi.

Ovo je "brutalnih 7":

Johan Gunterman (30)

Verenik Line E. (28) smatra se šefom bande. Osuđen na 19 meseci zatvora 2018. godine zbog teškog narušavanja mira jer je kamenicama napao Okružni sud. Navodi se da je učestvovao u raciji na neonacistički bar. Nadzorna kamera snimila ga je tokom napada u Budimpešti. Trenutno j eu bekstvu.

Pol Muntnik (26)

Prema istražiteljima, Guntermanov čovek od poverenja, te se veruje da se zajedno kriju. Student sa borilačkim iskustvom se traži zbog formiranja kriminalne organizacije. Policiji poznat po prekršajima u vezi sa drogom i opasnim telesnim povredama. Bio je prisutan i u Budimpešti.


Moric Štoter (21)

Navodi se da je učestvovao u neredima u Lajpcig-Konevicu u novogodišnjoj noći 2020/21. On je već pod istragom zbog remećenja mira. Privremeno je uhapšen u Budimpešti, trenutno je u bekstvu.

Emili Dikman (21)

Krajem 2021. godine uhvaćena je u krađi brendirane odeće iz lajpciškog "Broningera". U Budimpešti su kod nje pronađena dva gasna spreja i čekić za hitne slučajeve. Takođe je privremeno uhapšena, trenutno je u bekstvu.

Klara Vitkugel (22)

Trebalo je da prisustvuje krađi Nobela u "Broningeru". Istražitelji pretpostavljaju da se grupa spremala za racije uz borbenu obuku. Nakon hapšenja puštena je i u bekstvu je.

Video: Hapšenje osumnjičenih povezanih sa nizom napada na 8 ljudi: Žrtve su napadnute s leđa

Nele Ašof (21)

Kako se navodi, učestvovala je u napadu na džamiju Ditib u Lajpcigu u januaru 2018. (razbijeni prozori, poprskan bitumen). Uopšte, svako ko je učestvovao u takvim "stranim operacijama" kao u Mađarskoj pripada najužem, radikalnom krugu. Ona je u bekstvu.

Ana M. (26)

Policija je do sada samo primetila zločine u Mađarskoj. Policija ju je pronašla sa teleskopskom palicom, gumenim čekićem i pištoljem za biber. M. je uhvaćena i puštena uz uslove. Trenutno traje potraga za njom.

Tobijas E. (29)

Poznat policiji zbog remećenja mira (jun 2019.). Nakon napada u Budimpešti, uhvaćen je u taksiju i nalazi se u pritvoru. Za njega se kaže da je poveznica lajpciške "čekić bande" sa Berlinom, a u Nemačkoj je povezan sa pokušajem ubistva.

(Telegraf.rs)

Video: Policija upala na 16 adresa, nekoliko ljudi privedeno: U Rusiji pretres kuća Jehovinih svedoka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA