Vreme čitanja: oko 2 min.

Policija "žali" zbog privođenja antimonarhista na dan krunisanja kralja: Njihov lider ne prihvata izvinjenje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Organizatori tvrde da je protest ranije najavljen

  • 0
Grejem Smit, republikanci antimonarhisti London Foto: Tanjug/AP

Londonska Metropoliten policija je izrazila "žaljenje" zbog hapšenja šest antimonarhističkih demonstranata na dan krunisanja kralja Čarlsa.

Izvršni direktor Republikanske inicijative Grejem Smit, koji je bio među uhapšenima, rekao je da je dobio i lično izvinjenje policajaca.

Istakao je, međutim, da nije prihvatio izvinjenje i da će preduzeti pravni postupak protiv odgovornih.

Smit je rekao da su glavni inspektor i još dva policajca posetili njegov dom u Redingu u ponedeljak uveče kako bi se izvinili.

"Činilo se da im je prilično neprijatno. Rekao sam za zapisnik da neću prihvatiti izvinjenje. Ima mnogo pitanja na koja treba odgovoriti i mi ćemo preduzeti akciju", rekao je Smit za novinsku agencija PA, a  prenosi BBC.

Takođe je ranije najavio da će zatražiti istragu o privođenju koje je nazvao "sramotnom epizodom".

Metropoliten policija saopštila je da je provera pokazala da nema dokaza da šest republikanskih demonstranata, koji su privedeni kada je njihovo vozilo zaustavljeno u blizini trase procesije kralja, planiralo akciju kojom bi omeli ceremoniju krunisanja.

Jedan muškarac u grupi je uhapšen zbog posedovanja noža ili šiljastog predmeta, a za druge se verovalo da žele da blokiraju manifestaciju.

Policija je saopštila i da policajcima koji su uhapsili demonstrante u tom momentu nije bilo poznato da je "bar jedan pripadnik grupe bio u kontaktu sa policijom” povodom održavanja zakonitog protesta pre krunisanja.

"Žalimo što tih šest uhapšenih osoba nije moglo da se pridruži široj grupi demonstranata na Trafalgar skveru i drugde na trasi povorke“, navodi se u saopštenju.

Protiv ovih šest privedenih poništen je zahtev za kaucijom i potvrđeno da neće biti preduzete dalje radnje.

Smit je ranije rekao da se mesecima konsultovao sa službenicima policije o planovima za proteste svoje grupe, i naveo da će njegova grupa "razgovarati sa advokatima o preduzimanju pravnih koraka“.

Rekao je da je zadržan 16 sati na dan krunisanja pošto su ga zaustavili policajci koji su sumnjali da su on i članovi njegove grupe nosili predmete kojima bi se, kako se navodi, vezali za nežive predmete.

"Takođe su rekli da imaju obaveštajne podatke, što je netačno“, rekao je za BBC Radio.

"Ako su imali obaveštajne podatke, njihovi obaveštajci ili lažu ili su nesposobni jer nikada nije bilo razgovora, pomisli, imejla, poruke, bilo čega što je sugerisalo bilo kakvu nameru da se uradi bilo šta što bi ometalo krunisanje", rekao je on.

U subotu 6. maja na dan krunisanja, u Londonu su zbog navodnog remećenja javnog reda i mira, uhapšene 64 osobe od kojih je 46 kasnije pušteno uz kauciju.

Video: Kralj Čarls i kraljica prošli zlatnom kočijom do Bakingemske palate i pozdravili okupljeni narod

(Telegraf.rs)

Video: Novinari Telegraf.rs sa fanovima kraljevske porodice pratili povorku na krunisanju kralja Čarlsa III

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA