≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uhapšen Imran Kan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak, na kojem se vidi kako Kana privode do vozila

  • 0
Imran Kan Pakistan Foto: Tanjug/AP

Bivši premijer Pakirtana Imran Kan uhapšen je tokom pojavljivanja pred sudom u glavnom gradu Islamabadu zbog optužbi za korupciju.

Favad Čodri iz Kanove pakistanske stranke PTI potvrdio je hapšenje. On je naveo da je "kompleks Višeg suda u Islamabadu zauzela paravojna jedinica pakistanskih rendžera i da su advokati podvrgnuti mučenju".

Na društvenim mrežama objavljen je snimak,na kojem se vidi kako Kana privode do vozila.

Iz Kanove partije su na Tviteru napisali da je Kan "otet".

Podsetimo, na Kana je prošle godine godine izvršen atentat, a dobio je i zabranu obavljanja političke dužnosti na pet godina. Ova odluka je usledila zbog njegove umeštanosti u "koruptivne radnje". Bivši premijer Pakistana dobio je pre nekoliko dana zabranu obavljanja političke dužnosti na pet godina. Ova odluka je usledila zbog njegove umeštanosti u "koruptivne radnje". On je smenjen u aprilu 2022. godine, nakon što mu je izglasano nepoverenje.

Ko je Imran Kan?

Kan je prošao put od zavodnika u londonskoj eliti i života na visokoj nozi, do potencijalnog lidera izrazito religiozne, nasiljem ophrvane i politički nestabilne nuklearne sile.

Oštro je kritikovao američke vojne intervencije u regionu i ekonomsko okretanje Pakistana prema Kini. Takođe, sebe je odredio kao čoveka iz naroda, obećavajući da će stvoriti "islamsku socijalnu državu" i okončati decenije korupcije, istovremeno poboljšavajući svakodnevni život u zemlji od 220 miliona ljudi.

Rođen je u Lahoreu 5. oktobra 1952. godine, a školovao se u Oksfordu. Svoju ljubav prema engleskom letnjem sportu pretvorio je u dvadesetogodišnju međunarodnu karijeru, a svoju domovinu, koja je luda za kriketom, odveo je do pobede na Svetskom kupu 1992. godine.

U skladu sa reputacijom plejboja, koja ga je pratila dok je bio aktivan sportista, ženio se tri puta. Iz prvog braka ima dva sina.

Svoju slavu i veze u politici ojačao je 1996. godine, osnivajući partiju Pakistan Tehrik-e-Insaf ili PTI.

Prvo mesto u parlamentu osvojio je 2002. godine i postao je glasni član opozicije, a nakon bojkota opštih izbora 2008. godine, uz tvrdnju da je glasanje lažirano, Kan i njegova stranka organizovali su agresivnu kampanju 2013. godine. Iako su izgubili su od partije Navaza Šarifa, učvrstio je svoju poziciju lidera opozicije.

Često ga kritikuju da je suviše blizak vojnom establišmentu, a ponekad i da previše oprašta pakistanskim talibanskim militantima.

(Telegraf.rs)

Video: Izvršen atentat na bivšeg premijera Pakistana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA