Vreme čitanja: oko 1 min.

Avganistanke privedene, maltretirane otkako su im talibani zabranili rad pri UN

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je najozbiljnija u nizu diskriminacija, i nezakonita je, navode iz UN

  • 1
Avganistan talibani prava žena Foto: Tanjug/AP

Avganistanke zaposlene u Ujedinjenim nacijama su pritvarane, maltretirane i uvedena im je zabrana kretanja otkako su im talibani zabranili da rade za Ujedinjene nacije, saopšteno je iz UN.

Talibanska vlast obavestila je prošlog meseca UN da Avganistanke koje rade pri misiji ne mogu više da rade taj posao.

"Ovo je najozbiljnija u nizu diskriminacija, i nezakonita je - mere koje su primenile de fakto vlasti imaju za cilj da se ozbiljno uskrati učešće žena i devojčica u javnoj svakodnevnici u Avganistanu", naveo je UN u saopštenju o ljudskim pravima, preneo je AP.

UN je naveo izveštaj od marta o hapšenju četiri žene koje su puštene dan posle privođenja, jer su protestovale zahtevajući pristup obrazovanju i poslu u Kabulu, kao i zbog hapšenja Matiule Vese, lidera društvene organizacije "Pen Pat", koja se zalaže za ponovno otvaranje škola za devojčice.

UN takođe ukazuju i na hapšenje aktivistkinje za ženska prava Parise Mobariz i njenog brata u februaru. "Misija UN u Avganistanu (UNAMA) je napomenula da je zabrinuta zbog sve većih restrikcija civilnom društvu širom Avganistana", rekla je Fiona Frejzer, šef agencije za ljudska prava UN.

Talibani su prethodno zabranili devojčicama da idu u školu posle šestog razreda i blokirali su rad žena u brojnim oblastima.

U decembru, zabranili su ženama da rade u lokalnim i nevladinim organizacijama, što je mera koja se u to vreme nije odnosila na rad Avganistanki u UN.

(Telegraf.rs)

Video: Srbin pobegao iz Avganistana: Marko Pribak opisao bekstvo iz Kabula

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 10. maj 2023 | 07:28

    Treba sve zene da im odu iz drzave , pocrkali bi za par decenija i eto resen problem, ovako trpe nasilje i omalovazavanje koje ni jedna zena ne bih trebala da trpi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA