Vreme čitanja: oko 1 min.

Čudo u Kongu: Dve bebe preživele smrtonosne poplave, tri dana plutale na jezeru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za sada nije poznato kako su tačno bebe preživele tri dana na jezeru, ali svedoci kažu da su plutale na ostacima koje je voda nosila.

  • 0
Kongo poplave Foto: Tanjug/AP

Lokalne vlasti u DR Kongo javile su da su u blizini obale jezera Kivu spasene dve bebe nekoliko dana nakon što su poplave usmrtile više od 400 ljudi. "To je čudo, svi smo u šoku", rekao je čelnik lokalne zajednice Delfin Birimbi za BBC .

Roditelji beba su poginuli, ali meštani su u kontaktu s ljudima koji bi se mogli brinuti o njima. Za sada nije poznato kako su tačno bebe preživele tri dana na jezeru, ali svedoci kažu da su plutale na ostacima koje je voda nosila.

Bebe su spasene u ponedeljak, jedna u Bušušuu, a druga u Njamukubiju, dva sela koja su najteže pogođena poplavama.

U poplavama je potopljeno nekoliko sela, mnoge kuće su odnesene, a polja opustošena. Žrtvama prirodne katastrofe na pogođenim područjima nedostaje svega. Kišna sezona, tipična za region Južni Kivu, trebalo bi da traje do kraja maja. Susedne zemlje takođe su pogođene velikim poplavama. U Ruandi je poginulo 127, a u Ugandi šestoro ljudi.

Šef UN-a Antonio Guteres istakao je u subotu tokom posete Burundiju da je to nova ilustracija ubrzanja klimatskih promena i njihovih dramatičnih posledica za zemlje koje nisu uključene u globalno zagrevanje planete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA