Vreme čitanja: oko 2 min.

Žestoki sukobi u pojasu Gaze: Egipat posreduje u prekidu vatre

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Izreal, Pojas Gaze Foto: Tanjug/AP

Palestinski militanti ispalili su u sredu stotine raketa iz pojasa Gaze na Izrael, dok je Izrael nastavio sa serijom vazdušnih napada u kojima su ubijena 23 Palestinca, uključujući tri visoka militanta i najmanje 10 civila.

Državna egipatska TV stanica objavila je da Egipat ulaže napore u posredovanju za prekid vatre.

Međutim, kako navodi Asošiejted pres, borbe su se intenzivirale u sredu uveče, pri čemu nijedna strana nije pokazala znake povlačenja. Izraelska vojska je jutros rano saopštila da izvodi vazdušne napade na ciljeve militantne grupe Islamski džihad u Gazi.

Prema izveštajima palestinskih medija, napadi su bili usmereni na poslednji sprat zgrade u stambenom kompleksu u južnom pojasu Gaze, pri čemu su poginule najmanje dve osobe, uključujući komandanta Islamskog džihada.

Izraelska vojska nije saopštila detalje, niti se militantna grupa oglašavala povodom najnovijeg vazdušnog napada na kompleks koji je izgradio Katar.

U televizijskom obraćanju u udarnom terminu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je Izrael zadao žestok udarac militantima, napominjući da još nije završeno.

- Poručujemo teroristima i onima koji ih šalju - vidimo vas gde god da ste. Ne možete se sakriti, a mi biramo mesto i vreme da vas napadnemo-upozorio je on, dodajući da će Izrael takođe doneti odluku kada će se uspostaviti primirje.

Ovo su bile najteže borbe između dve strane u poslednjih nekoliko meseci, a taj region je sve bliži potpunom ratu.

Izrael je izbegao napade na vladajuću militantnu grupu Hamasa, ciljajući samo na manju i militantniju frakciju Islamskog džihada, dok je Hamas, takođe ostao po strani.

Izrael i Hamas su vodili četiri rata otkako je islamska militantna grupa preuzela kontrolu nad Gazom 2007. godine. Kasno u sredu, egipatski televizijski kanal "Ekstra Njuz", koji ima bliske veze sa egipatskim bezbednosnim agencijama, saopštio je da je Kairo posredovao u prekidu vatre.

Izraelski zvaničnici potvrdili su da Egipat posreduje u mirovnim naporima, ali da će Izrael proceniti situaciju na osnovu akcija na terenu, a ne deklaracija. Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je istakao potrebu za deeskalacijom napetosti tokom razgovora sa šefom izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost, Hanegbijem, saopštila je Bela kuća u sredu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA