≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zelenski progovorio o "atentatu na Putina": Objasnio i zašto Ukrajina još neće krenuti u kontraofanzivu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada i gde će se dogoditi ukrajinski napad nije poznato. Ruske snage utvrdile su svoju odbranu na frontu od 1.450 kilometara, koji se prostire od istočnih regiona Luganska i Donjecka to Zaporožja i Hersona na jugu

  • 11
Volodimir Zelenski Foto: Profimedia/Abaca Press

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je njegovoj državi potrebno još vremena kako bi pokrenuli dugo očekivanu kontraofanzivu protiv Rusije, a vojska i dalje čeka obećanu pomoć sa Zapada.

Očekivani napad mogao bi biti odlučujući u ratu, prekrajajući linije fronta koje su mesecima ostale nepromenjene.

Ovo će biti krucijalni test za Ukrajinu, koja želi da dokaže svetu da bi pristigla pomoć mogla da donese rezultate i uspeh na frontu.

"Sa onim što imamo možemo da krenemo napred i da budemo uspešni... Ali, izgubili bismo mnogo ljudi, a to je neprihvatljivo. Zato moramo da čekamo, treba nam još vremena", rekao je Zelenski za BBC.

On je rekao da su borbene brigade, od kojih su neke obučavale zemlje NATO-a, "spremne", ali je dodao da su vojsci i dalje potrebne "neke stvari", uključujući oklopna vozila koja "stižu u serijama".

Kada i gde će se dogoditi ukrajinski napad nije poznato. Ruske snage utvrdile su svoju odbranu na frontu od 1.450 kilometara, koji se prostire od istočnih regiona Luganska i Donjecka to Zaporožja i Hersona na jugu.

Proteklih nedelja ukrajinske vlasti pokušale su da smanje očekivanja proboja. Visoki državni zvaničnik, koji je ostao anoniman, rekao je da državni vrh razume "šta je potrebno da bi bili uspešni", ali da na napad ne treba gledati kao na "srebrni metak" u ratu koji traje već 15 meseci.

Zelenski, s druge strane, izrazio je uverenje da bi ukrajinska vojska mogla da napreduje, upozoravajući na rizik od zamrznutog konflikta na koji, prema njegovim rečima, Rusija računa.

Za Kijev, svaki rezultat koji se na Zapadu smatra razočaravajućim, mogao bi da znači smanjenje vojne podrške i pritisak da se pregovara sa Rusijom.

S obzirom na to da je skoro petina zemlje pod ruskom kontrolom, a predsednik Rusije Vladimir Putin je proglasio aneksiju četiri regiona koje njegove snage delimično zauzimaju, ovo bi verovatno uključivalo razgovore o koncesijama na zemljište.

"Svi imaju ideju, ali ne mogu da nateraju Ukrajinu da preda teritorije. Zašto bi bilo koja zemlja na svetu dala Putinu svoju teritoriju?", pita Zelenski.

On je odbacio strahove da će izgubiti podršku američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je obećao podršku Ukrajini dokle god je to potrebno, ako Bajden ne bude reizabran 2024. godine.

Ukrajina, kaže, i dalje uživa dvopartijsku podršku u američkom Kongresu.

"Ko zna gde ćemo biti kada se održe izbori. Verujem da ćemo do tada pobediti", kaže Zelenski.

Za sada ne postoji mogućnost da se pregovorima završi konflikt, s obzirom na to da obe strane govore kako će se boriti do pobede.

Zelenski ponudio je mirovni predlog od 10 tačaka, pozivajući na povratak svih napadnutih teritorija, isplatu reparacija za ratnu štetu i stvaranje specijalnog tribunala za procesuiranje ruskih ratnih zločina - plan koji je Moskva odlučno odbacila.

Zelenski kaže da su zapadne sankcije imale uticaja na rusku odbrambenu industriju i pomenuo iscrpljene zalihe projektila i nedostatak municije.

"I dalje imaju mnogo po skladištima, ali mi već vidimo da su smanjili broj gađanja u danu u nekim oblastima", kaže Zelenski.

Moskva je, međutim, pronašla načine da zaobiđe mere, te Zelenski moli sve da osude one koji pomažu rusiji da zaobiđe sankcije.

Zelenski je još jednom odbacio tvrdnje Rusije da Ukrajina stoji iza navodnog napada dronom na Kremlj prošle nedelje, što je Moskva nazvala atentatom na Putina.

Ukrajinski lider kaže da misli da je u pitanju operacija "lažna zastava", koju je izvela sama Rusija, a da je to samo bio izgovor da Moskva ponovo napadne Ukrajinu.

"Oni stalno traže nešto što bi zvučalo kao opravdanje. Govore: 'Vi nama ovo radite, pa mi vama radimo ovo'", rekao je Zelenski.

Ipak, kako kaže, to "nije prošlo".

"Čak ni kod ruske javnosti nije prošlo. Čak i njihovi propagandisti nisu poverovali u to. Jer sve je izgledalo veoma izveštačeno", rekao je Zelenski.

(Telegraf.rs)

Video: Džo Bajden stigao u iznenadnu posetu Kijevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    11. maj 2023 | 09:46

    Gospodin glumac, jos nije sazreo za normalan zivot.

  • Nikolas

    11. maj 2023 | 09:35

    CEKAJU POMOC IZ LONDONA !!!! OVAJ RAT SA NATO ALIJANSOM CE POTRAJATI JOS PAR GODINA JER NATO ZELI POBEDU !!!!!

  • Ohman

    11. maj 2023 | 10:16

    Rusija bila druga svetska sila, sada je druga sila u Ukrajini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA