Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajince, koji odbiju ruske pasoše, izbacuju na ulicu? Kijev tvrdi da se u kuće useljavaju ruski vojnici

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ukrajinski građanin dva puta odbije ruski pasoš, "treći put ljude i njihove stvari izbacuju na ulicu", tvrdi Generalštab oružanih snaga Ukrajine

  • 13
Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Neki ukrajinski građani u okupiranom gradu Starobiljsku, koji odbiju da uzmu ruski pasoš, izbačeni su iz svojih kuća i poslati u takozvane "filtracione kampove", rekla je vojska Ukrajine.

U saopštenju na Fejsbuku Generalštab oružanih snaga Ukrajine rekao je da su ruskim vojnicima date kuće Ukrajinaca u Starobiljsku, u regionu Lugansk, nakon što su njeni stanovnici izbačeni.

Ako ukrajinski građanin dva puta odbije ruski pasoš, "treći put ljude i njihove stvari izbacuju na ulicu", dodaje se u saopštenju.

"Okupatore ne odvraćaju čak ni maloletna deca koja bi mogla da žive u stanu", navodi se, prenosi Insider.

Telegraf nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

Majkl Karpenter, američki ambasador u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE) rekao je prošle godine da ruske trupe koriste "filtracione kampove" kako bi ispitali ukrajinske civile o vladinim ili vojnim vezama.

"Ukrajinski državljani se odvode u filtracione kampove kako bi se suzbio njihov otpor. Mnogi Ukrajinci suočavaju se sa nasilnom deportacijom, pritvorima, mučenjem i drugim nasiljem", navodi se u izveštaju Stejt Departmenta.

Dok su u tim logorima, Ukrajince pretresaju u potrazi za "nacionalističkim" tetovažama, slikaju ih i uzimaju im otiske.

Uzimaju im pasoše i pretražuju telefone, a ruske snage nekada i skidaju njihove kontakt liste, navodi se u izveštaju.

Jedna Ukrajinka koja je poslata u logor unutar Rusije rekla je za Politico da je fotografisana, uzeti su joj otisci i od nje je traženo da preda sve lične informacije. Dodala je i da su svi podaci skinuti sa njenog telefona.

Ona je dodala da ruska obaveštajna služba ispituje zatvorene civile kako bi saznala da li imaju veze sa ukrajinskom vladom ili vojskom.

Prema njenim rečima, oni koji daju odgovore koji se Rusima ne sviđaju, budu odvedeni, verovatno u pritvorni centar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    11. maj 2023 | 17:22

    Ako tako Ameri kažu, kada su oni slagali? Amerikanci su iselili Srbe iz Hrvatske, iselili su Srbe sa KiM, pa valjda se pitaju šta bi oni radili u toj situaciji.Voleli su oni da iseljavaju i crnce, Indijance da iseljavaju i drže u rezervatima, vole oni i da odu u drugu državu i jednostavno pobiju civile i razruše im domove širom sveta, odnosno trajno ih isele.Čak i da je tako, što je naravno užasno i za svaku osudu i reakciju ali Ameri o tome nemaju pravo da pisnu.

  • Zamišljam

    11. maj 2023 | 17:27

    Ovo su verovatno pisali Engleski specijalci,samo oni mogu da smisle ovakve laži.Ne verujem da bilo šta je istina od bilo kakvih napisa gde su potpisani Englezi,najveći lažovi sveta

  • Istočna Srbija

    11. maj 2023 | 17:09

    Rusija je za Srbiju zla maćeha. Više nas je ponižavala nego hvalila, više nas ogladnela nego nahranila, ali zato uvek nas prevarila. Oni ko Rusiju poznaje svi su pobegli od nje. Srbija uvek slušala Rusiju i Putina, zato Srbija ostala najnerazvijenija država regiona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA